V létě jsme s rodinou navštívili Mallorku, abychom zde vedle odpočinku a koupání absolvovali rovněž výlet tramvají a historickým vláčkem, který velice doporučuji.
Tramvaj spojuje pobřežní městečko Port de Sóller a městečko Sóller. Jedná se o jednokolejnou trať o rozchodu 914 mm s výhybnami o délce 4,9 km. Trakční soustava je stejnosměrná o napětí 600 V a prostým vedením. Trať byla uvedena do provozu v roce 1913. Dnes jsou na ní provozovány historické vozy, které vozí hlavně skupiny turistů. V sezóně, kdy jsme zde byli, jezdila tramvaj po 30 minutách. Tramvaj jede rychlostí kolem 20 km/h a celý úsek projede asi za 15 až 20 minut, v závislosti na délce pobytu ve výhybně při křižování. My jsme nakonec čekali na projetí dvou souprav v protisměru.
Zdroj: https://trendesoller.com/eng/routes/tram

Historická železnice je 27 km dlouhá železniční trať otevřená v roce 1912, která spojuje městečko Sóller a hlavní město Palma de Mallorca. Nástupiště tramvaje a železnice jsou od sebe nedaleko. Trať se postupně otáčí o 360o a je tedy jedno na kterou stranu vagónu si sednete. Výhledy budou totožné a stejně krásné. Na trati je 13 tunelů, z nich některé jsou opravdu dlouhé s poměrně malým profilem. Vláček nás nakonec zavezl do zastávky Son Reus asi 7 km před konečnou stanicí v Palmě.
Zdroj: https://mallorca.com/en/mallorca/sights/tren-de-soller

Při návštěvě města Manacor je k vidění nově elektrizovaná stanice a trať stejnosměrnou trakční soustavou 1,5 kV a to nám zde připomínalo Slovinské trakční vedení, které jsme v SUDOP Brno projektovali po ničivé ledovce.
Zdroj: https://magazine.mafex.es/en/siemens-electrifies-the-train-of-mallorca-that-links-enllac-and-manacor/

Ing. Jiří Pelc
SUDOP Brno
předseda Rady vydavatele NŽT

Právě přítomno: 334 hostů a žádný gestor