Zastávka Borek (při otevření tratě v roce 1898 Neuhof-Worka) leží na trati Rakovník - Bečov nad Teplou mezi dopravnami Žlutice a Štědrá. Právě v prosinci 2023 uplyne deset let, kdy Žlutice opustil poslední dirigující dispečer a Žlutice byly z žst. degradovány na neobsazenou dopravnu. Naštěstí ve Žluticích zůstal traťový okrsek, který využívá i bývalou výtopnu, budova výpravní budovy je prázdná a prý se uvažuje o prodeji, přitom čety zatím nocují v soukromém penzionu, strojvedoucí nocují v drážní budově u přejezdu. Restaurace u nádraží, kde bylo celý den teplé levné jídlo, bude od ledna 2024 zrušena a přestavována na penzion.
V železniční zastávce Borek se cestovatel může vydat po modré turistické značce do obce Štědrá, z důvodu řádění bobra je místy cesta neschůdná a je nutno improvizovat, bobr zatopil i cestu pod viaduktem k zřícenině Štědrý hrádek.

Obec Štědrou je důvod navštívit, neboť zde železniční aktivisté opravili k demolici určenou vodárnu pro parní lokomotivy v dopravně Štědrá. V obci se nachází barokní kostel, který je z důvodu nedostatku věřících asi již 25 let neobsluhován, vyjma pohřbů a snad i poutě, patří excurendo až do vzdáleného Bochova. Zámek ve Štědré nechal postavit hrabě z Kokořova v letech 1730-35, do roku 1945 patřil rytíři Menčíkovi, nyní obci. V 90. letech byl ve stavu částečné ruiny, postupně je obnovován včetně zámecké kaple a sálu pro svatby, na zámku se konají již i různé slavnosti včetně adventu atd. Obec dodržuje i mikulášské tradice, prý zde chodí parta, která obchází s Mikulášem a čertem několik vesnic i kolem Štědré. V obci je škola prvního stupně i mateřská školka, ta využívá vlaky na dovoz předškolní dětí na kurzy plavání až do Rakovníka, kde je bazén přímo pod nádražím. Poslední dobou na Rakovnicku ožívají lokálky právě pro dovoz dětí na různé akce - viz i Cestujeme Kolešovice.
Trať Rakovník - Bochov/Bečov na Teplou byla zprovozněna v roce 1897 do Bochova, 20. 11. 1898 (právě 125 let) do Bečova nad Teplou. Trať byla otevírána za účasti c. k. hejtmana okresu Rakovník, kde v té době pracoval můj praděda právník Karel Novák (1865-1935) jako c. k. okresní tajemník. Hlavní přepravní komodita je dřevo. Obě tratě jsou vzorně udržovány, právě nyní je obnova na trati na Bochov, předtím byla kolem Pšovlk. Dirigující dispečer sídlí od roku 2013 v Blatně u Jesenice a pro trať Jesenice - Rakovník v Jesenici, kde je i osobní pokladna, jako poslední na trati. Výpravčí a dirigující dispečer v Jesenici mi říkal, že do zavedení DOZ na trati Blatno - Žatec sloužil v Petrohradě, v Petrohradě nyní zastavuje jeden jediný pár vlaků denně!
Martin Kubík

Právě přítomno: 257 hostů a žádný gestor