Od roku 2006 se nedá dostat pravidelným vlakem do Zásmuk na rozkaz Středočeského kraje, tehdy vládl hejtman Bendl (ODS), nyní vládne hejtmanka Pecková (STAN) a situace se nezměnila. Naopak, v úseku Plaňany zastávka - Kouřim jezdí jen šest párů vlaků a do Zásmuk byly zastaveny i oblíbené turistické vlaky KŽC. Přitom v Zásmukách, které jsou městem od roku 1869 a statut města byl potvrzen i v roce 1992, je zajímavá památková zóna - zámek v majetku hraběcí rodiny Sternberg od roku 1637, nyní spravuje Dipl.Ing. Maxmilián hrabě Hardegg příbuzný Sternbergů. Zámek obsadila v letech 1948 - 1989 armáda ČSLA, chemický oddíl, za jejíž správy v roce 1982 vyhořelo severní křídlo zámku a věž, Sternbergům byl zámek vrácen v roce 1992 v ruině, Diana hraběnka Sternbergová zámek opravila do zabezpečeného stavu. V parku se nachází i cenná umělá jeskyně - grotta.

V úvraťové dopravně D3 Zásmuky se nachází tři firmy - továrna na rohože, uhelné sklady a nová montovna či ZZN, ale podivnou dopravní politikou nevozí ani jedna po železnici nic. Prvně jsem navštívil ještě žst. Zásmuky v roce 1981 při stém výročí od postavení tratě, v tom roce byl však zrušen výpravčí, když předtím byl zrušen i v Kouřimi, dirigent byl v žst. Bošice, ten skončil v roce 2007 krátce po zastavení pravidelné dopravy na trati Bošice – Zásmuky - Bečváry. Z toho je zcela evidentní, že kraje vytrvale likvidují i zaměstnanost na dráze.
Ze Zásmuk je možnost dojít po žluté a modré značce na vlak do Kouřimi. Po cestě můžeme obdivovat dva kamenné mosty přes Vavřinecký potok z 18. století, potok vymlel koryto na jednu miliardu starou horninu. Zvláště impozantní je toušický most u bývalého mlýna a Trmalovy tvrze, mlýn se nachází v totální ruině. Toušice měly do roku 2006 také železniční zastávku.
Naprostým ignorantstvím dopravního spojení je nepřípoj mezi "náhradními" autobusy a vlaky mezi Plaňany a Zásmuky, autobusy odjíždí z náměstí v Plaňanech šest minut po příjezdu vlaků do žst. Plaňany, to nestihne jiný na náměstí nikdo za šest minut, než olympijský běžec! Co na to radní pro dopravu? Plaňany jsou sídlem dirigujícího dispečera. Přípojná stanice Pečky je řízena z CDP Praha.
Martin Kubík

Právě přítomno: 216 hostů a žádný gestor