Památník Karla Čapka na okraji Staré Hutě u Dobříše vznikl v roce 1963. Empírová vila, v níž se Památník nachází sloužila v letech 1840 až 1926 jako správní budova válcovny a knížecí železárny Colloredo-Mansfeldů. Již od roku 1720 byl v místě hamr. Železárny byly zrušeny v roce 1926 a vedla do nich vlečka odbočující zastávky Stará Huť na trati Praha - (Nusle-Modřany) - Dobříš z roku 1897. Vlečka sloužila až do 90. let 20. století, kdy na ní byly odstavovány víkendové soupravy, po vykolejení na neudržované vlečce byl postaven na vlečku červený terč a místo opravy byla vlečka odpojena od sítě vytržením odbočné výměny, ač měl jeden podnikatel u vlečky zájem postavit montovnu na pneumatiky, které chtěl vozit po dráze.

Ve Staré Huti dosud funguje slévárna pana Svojitky, některé její výrobky možno spatřit v kůlně u Památníku, kde je výstava o zaniklých hamrech v okolí Kocáby. Karel Čapek (1890-1938) dostal vilu od pana Václava Palivce, správce knížecího statku, do doživotního užívání jako svatební dar k svatbě Karla Čapka a dramatické umělkyně Olgy Scheinpflugové (1902-1968). Do Strže jezdili k manželům Čapkovým umělci a novináři 1. republiky, novinář Ferdinand Peroutka měl v mansardě i jeden pokojík, který můžeme spatřit při prohlídce. Zajímavý je ve vile citát od Peroutky: „Znemožnili mi pracovat nacisté, komunisté i Amerika.“ Peroutka v USA v roce 1978 zemřel.
Do Staré Huti znemožnil Středočeský kraj i v GVD 2024 dopravu školních výletů vlakem, které právě cestovaly po železnici na povinnou literární návštěvu Památníku Karla Čapka. Dle obsluhy Památníku jezdí od té doby výlety nasmlouvanými autobusy! Ve všední den se totiž na Dobříš dostanete vlakem lehce před půl šestou ráno z Prahy hl. n., což je doba na výlety dle kraje patrně ideální, zpět jede vlak ze Staré Hutě až v příliš pozdním odpoledni. Strž je tak ve všední dny (o víkendech vlaky jezdí často) dostupná pouze individuálním otužilým turistům, kteří pak třeba pokračují pěšky po naučné stezce až na Kozí Hory či Nového Knína a dál autobusem. Na vlaky, které končí v Čisovicích neexistuje adekvátní spojení.
Shrnutí: světový a nadčasový český spisovatel a dramatik Karel Čapek byl sedmkrát bezúspěšně nominován na Nobelovu cenu. V roce 1938 byl usmýkán k smrti českými nacionalisty. Jeho bratra malíře Josefa Čapka zatkli nacisté v roce 1939 a zemřel v koncentráku v dubnu 1945. Olgu Scheinpflugovou napadali v roce 1938 nacionalisté v divadle. V roce 1968 dostala při představení Matky pro nevhodné chování školních dětí infarkt a za tři dny zemřela. Středočeskému kraji nestojí za to, aby se k Památníku dostali studenti a školní děti vlakem.

Památník je otevřen celoročně.

Martin Kubík

Právě přítomno: 226 hostů a žádný gestor