Zastávka Horní Beřkovice leží na trati Vraňany – Straškov - Libochovice, kde byl zahájen provoz 12. října 1907 lokomotivou Arcivévoda Karel: 422.025. Tato lokomotiva je dosud zachována, trochu neuctivě, jako neprovozní exponát NTM Praha, ač byla léta vlajkovou lodí nostalgických jízd. Dle slov pamětníků z žst. Vraňany byla i trať v úseku Vraňany - Straškov někdy v 70tých letech provozována jako D3, nejméně od roku 1980 je to SŽ D1 (dříve D2).
Dopravna D3 byly Horní Beřkovice, Kostomlaty pod Řípem byly nz. Po roce 2000 byly vytrhány všechny odbočné koleje jak v H. Beřkovicích tak v Kostomlatech. V H. Beřkovicích ještě pamatuji samostatného komerčního pracovníka, budova nádraží je naštěstí jako jedna z mála na trati obydlena a udržována, budova bývalého nz Kostomlaty je v havarijním stavu, bývalé silo ZZN se nyní částečně opravuje.

V Horních Beřkovicích je v barokním zámku již od roku 1891 léčebna choromyslných nyní pod neutrálním názvem psychiatrická nemocnice. V zámeckém parku byla postavena nemocniční kaple s klášterem Boromejek a plno pavilonů pro nemocné, podobně jako v pražských Bohnicích - viz Cestujeme červenec 2023. Barokní zámek patřil do roku 1869 hraběcímu rodu Desfourse-Walderode, pak statkáři Černému do roku 1889. Nemocniční park je přístupný omezeně veřejnosti.
Z Horních Beřkovic můžeme dojít do Kostomlat pod Řípem, kde je románský kostel, ten je trvale uzavřen včetně hřbitova, ve vsi je český obchod s potravinami otevřen od 5.30 ráno, v sortimentu má i pohlednice! Hostinec ještě také žije, o víkendu otevřeno od 11 hod., všední dny od 17 hod.
Z Kostomlat pokračujeme vlakem do regionálního uzlu Straškov, který je průběžně amputován pohraniční hrou Ústeckého a Středočeského kraje. První rozvrat osobní dopravy nastal v prosinci 2006 ve směru na Libochovice, posléze i na Zlonice: viz starší Cestujeme. Pozitivní zprávou je že od prosince 2023 jezdí v noci soupravové vlaky z depa Louny do Straškova přes Mšené Lázně, negativní zprávou je, že je to patrně v důsledku zrušení dopravní služby v žst. Zlonice. Další tragédií na trati Straškov -Roudnice nad Labem, je totální destrukce bývalé žst. Roudnice-Hracholusky. Ještě před rokem 2003 byly v Hracholuskách činné tři vlečky a v žst. leželo šest kolejí z toho čtyři dopravní. Po zrušení dopravní služby došlo k vytrhání všech odbočných kolejí a vleček. V žst., kde byl v roce 1976 natáčen Menzelův kultovní film Marečku podejte mi pero, to vypadá jako ve válečné oblasti. Do roku 1977 jezdily na trati smíšené manipulační vlaky tažené parními lokomotivami, poslední lokomotiva z podřipských lokálek byla zrušena v červnu 1979, ale dále topila v depu Kralupy jako pojízdný parní kotel. A další podřipská původně kralupská 434.2338 s plochou dyšnou Giesel je od roku 2023 provozní na Slovensku. Překvapivě z žst. Straškov vypravuje Railtransport Stift přímé rychlíky do legolandu .
v Německu, některé vozy deponuje v žst. Straškov. Zajímavostí psychiatrické nemocnice je, že v letech 1910 - 1969 existovala dokonce vlečka z nz. Horní Beřkovice až do areálu nemocnice pro přepravu zásobování a uhlí.

Martin Kubík

Právě přítomno: 159 hostů a žádný gestor