V regionálním muzeu v Kolíně na hlavní trati (kdysi STEGu) Praha – Kolín - Česká Třebová, je až do 15. září k vidění výstava o knížecím rodu Lichtenštejnů v Království českém. Výstava ukazuje památky na tento významný evropský rod, který měl rozsáhlé majetky nejen na Moravě, ale i Čechách. Lichtenštejnové budovali i lesní železnice v Jeseníkách, například u Branné či u Koutů nad Desnou. Bez zajímavosti také není, že vlastnili cukrovary i v Plaňanech či v Českém Brodě. Oba cukrovary již zavřela neviditelná ruka trhu.

V Plaňanech (trať Pečky - Kouřim/Zásmuky) postavili Lichtenštejnové poslední majorátní kostel v roce 1913, v kostele se zachovaly privátní lichtenštejnské lavice. Určitou dobu provozovali Lichtenštejnové i keramické závody v Rakovníce. Mezi majetek patřily i pivovary v Uhříněvsi či Kostelci nad Černými Lesy, ale i jinde. Lichtenštejnové jako první zrušili nevolnictví na svých panstvích již v roce 1729, dávno před Josefem II., který tak učinil v roce 1781.
To vše je možno spatřit na výstavě v Kolíně. Jeden z Lichtenštejnů založil v 18. století i první dělostřeleckou školu v Rudolfově u Českých Budějovic. Rudolfov je známý spíše ze zátahu proti skupině Plastic People 30. 3. 1974 tedy před padesáti lety.

Martin Kubík

   

Právě přítomno: 233 hostů a žádný gestor