První písemné zmínky o Litomyšli pocházejí z roku 981 pod latinským názvem castrum Lutohomisl. Od roku 1344 do vypálení města husity v roce 1421 sídlilo v Litomyšli biskupství, pod něž patřilo 147 farností, do roku 1481 fungovalo biskupství jen v moravské části diecéze, v roce 1664 nahrazeno biskupstvím Královéhradeckým. Titulární biskupství existuje dodnes, ale nemá žádné pravomoci. Hlavní železniční tratě se z důvodu nepříznivých sklonových podmínek Litomyšli vyhnuly, až 23. října 1882 byla přivedena do Litomyšle lokální dráha z Chocně.

Léta byla trať řízena dirigujícím dispečerem z Vysokého Mýta, to je již také minulostí. Ve Vysokém Mýtě jsou samovratné výměny již někdy od roku 2005. Nyní dirigent sídlí v Chocni. Ve Vysokém Mýtě je využívaná vlečka do Kovošrotu, vlečka do Karosy-IVECO byla vytržena v roce 2021. Další vlečka je v Cerekvici nad Loučnou (Cerea- přeprava hnojiv a prodej uhlí), v Litomyšli je víceméně nevyužívaná vlečka mlýnů Faulhammer. Rodinné firmě s historií do roku 1893 Faulhammer patří mlýn v Tržku, na místě byl do vypálení husity Kartuziánský klášter, další mlýn má firma u Vysokého Mýta. Prodává produkty (krmivo, mouka) v ZZN v dopravně Litomyšl, k ZZN byla kolej vytržena, stejně tak byl vytržena kolej k výtopně a do původního šturcu, který ležel téměř v centru města u Smetanova domu, místo zřízení nové koncové zastávky došlo k likvidaci.
Renezanční zámek v Litomyšli s okolím je zapsán v světovém dědictví UNESCO, v Litomyšli se 2. března 1824 narodil v zámeckém pivovaru skladatel Bedřich (původně Fridrich) Smetana jako syn sládka. Nyní je v pivovaru hotel s infocentrem. V bývalém piaristickém gymnasiu je regionální muzeum, v současné době je zde výstava k výročí Bedřicha Smetany.  Na gymnaziu ve své době učil i spisovatel Alois Jirásek. Piaristickou kolej zrušilo až tažení proti řádům v roce 1950. Na náměstí na radniční věži možno spatřit vzor českého lokte, který platil jako vzor v letech 1370-1763.
Trať do Litomyšle se pokoušel zrušit již komunistický režim omezováním četnosti vlaků, třeba v roce 1988 nejel z Chocně do Litomyšle žádný vlak od cca 7 – 12.30 hodin, takže pro turismus byla trať nepoužitelná. V roce 2011 se pokoušel Pardubický kraj také o totální omezení četnosti vlaků, naštěstí je snad tato doba pryč. Pauzy mezi vlaky v úseku Vysoké Mýto město - Litomyšl jsou i tříhodinové. Turista může pauzu využít třeba k návštěvě města Vysoké Mýto, kde je impozantní čtvercové náměstí.

Martin Kubík

 

Právě přítomno: 243 hostů a žádný gestor