Do pevnosti Terezín (Theresienstadt) se dá nově dostat netradičně po vodě a to přívozem, spíše lodní dopravou, z přístaviště poblíž železniční zastávky Litoměřice město. Přívoz pluje přes soutok Labe s Ohří a dále po Ohři až do Terezína na úpatí pevnosti, dále je plavba po Ohři zakázána, neboť není přes jezy bez zdymadel plavba možná.

Pevnost Terezín zahájil císař Josef II. 10. října 1780, kdy položil základní kámen. Není bez zajímavosti, že architektem pevnosti byl generál Carol hrabě Pellegrini (jmenovec zvoleného prezidenta Slovenska). Terezín sloužil za doby nacistické okupace v letech 1942 - 1945 jako židovské ghetto - shromaždiště Židů před odjezdem do vyhlazovacích táborů, v Malé pevnosti pak sídlila věznice GESTAPO, kam byli posílání zadržení občané Protektorátu do "ochranné vazby". Můj dědeček JUDr. Karel Novák (1898 - 1973) byl zatčen ve své advokátní kanceláři 31. ledna 1945 a 19. března 1945 byl převezen z Pankráce do Malé pevnosti, naštěstí přežil internaci i nákazu skvrnitým tyfem. Z důvodu zamoření Malé pevnosti tyfem byli vězni propuštěni (dozorci SS utekli před nákazou kolem 3. 5.) a Červený kříž je převážel autobusy do Prahy již před 9. květnem 1945 a dle vzpomínek dědy se dostali na okraj tankové bitvy u Veltrus.
V roce 1942 byla z Bohušovic nad Ohří budována železniční vlečka přímo do centra Terezína. Vlečka byla dokonce v 80.tých letech elektrifikována byla provozována do centrálních skladů ovoce a zeleniny. Koncem 90. let byla nesmyslně vytrhána, přitom mohla sloužit turistům při návštěvě Památníku Terezín.
Denně Terezín navštěvují desítky cizinců vlakem do Bohušovic nad Ohří. V roce 1942 bylo na okraji Bohušovic postaveno krematorium pro zemřelé a popravené vězně, dle zpráv tam bylo spáleno na 30 tisíc těl. Na náměstí v Terezíně stojí od roku 1805 empírový katolický kostel a jízdárna, v níž se dosud konají přehlídky koní, jedna se konala i při mé návštěvě 6. dubna.
Na závěr ještě malé zamyšlení: psal mi jeden železniční a cestovatelský aktivista, že byl loni v KZ Mauthausen (Rakousko) a vstup je tam zdarma. V Terezíně je vstupné 310,- Kč, což je podle mého názoru urážka potomkům vězňů.

Martin Kubík

Právě přítomno: 660 hostů a žádný gestor