Nejen ze své praxe inspektora vím, že jednou z podceňovaných oblastí v oblasti BOZP je problematika schodů a schodišť. Rád bych k tématu uvedl několik informací. Jak vidíte, není jich mnoho, tak si je určitě přečtěte.

Co je tedy vyžadováno? Ve stavbách pro skladování, výrobu, ale též v té naší železniční oblasti (dáno vnitřními předpisy), je vyžadováno, aby vždy nástupní a výstupní stupeň v každém schodišťovém rameni byl rozeznatelný (tedy barevně odlišný) od okolní podlahy, přičemž nezáleží na samotné barvě odlišení.
Aby schodiště bylo schodištěm, musí mít alespoň 3 stupně. Ale pozor, pokud máte někde dva či jeden stupeň. Pak, jak už bylo uvedeno, nejde o schodiště, ale o překážku v přístupové komunikaci. A ta musí být také označena. Ale o tom více někdy příště.

Jen o něco více než pár dalších požadavků na schodiště:

  • Každé schodišťové rameno musí být vybaveno alespoň po jedné straně madlem. Volné strany schodů musí být vybaveny zařízením proti pádu osob – např. zábradlím, zdivem, aj., případně parapety,
  • nejmenší šířka pro obousměrný průchod osob musí mít 1,1 m (ve zvláštních případech může být jinak),
  • schodiště nesmí začínat bezprostředně za dveřmi nebo vraty. Vždy je nutné dodržet prostor alespoň 0,75 m zvětšený o šířku schodišťového stupně.

A povrch schodiště, jako i každé jiné podlahy, musí být pevný, rovný, upravený proti skluzu, bez otvorů a prohlubní.
A na závěr...
Zaměstnanec má právo na zajištění BOZP při práci, na srozumitelné informace o rizicích jeho práce a na informace o opatřeních na ochranu před jejich působením. Zaměstnavatel je povinen zajistit bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců při práci s ohledem na rizika možného ohrožení jejich života a zdraví, která se týkají výkonu práce.

Daniel CEMPER - inspektor BOZP OSŽ

Právě přítomno: 386 hostů a žádný gestor