K tomu už přeci není nutné nic dodávat, tento nadpis hovoří za vše, mohlo by se zdát, a určitě bychom si přáli, kdyby tomu tak opravdu bylo. Avšak bohužel často slyšíme zprávy o nejrůznějších haváriích, za kterými může stát i nedodržování základních povinností - pravidelných kontrol a revizí nejrůznějších technických zařízení. A tak připomenu alespoň pár nejzákladnějších pravidel.


To nejzákladnější co může, a dokonce musí, zvládnout každý jedinec je tzv. provozní kontrola. Jedná se, laicky řečeno, vlastně o jakousi prohlídku zařízení. Před uvedením jakéhokoliv zařízení do provozního stavu (zapnutím) je potřeba zjistit zda není poškozené, nevykazuje viditelné nedostatky. To se týká i přívodních kabelů. Každé ruční elektrické nářadí musí být pravidelně revidováno. Pokud by snad někoho zajímaly lhůty, najde je v technické normě ČSN 33 1600 ed. 2. Pro ostatní – pohybují se od 3 do 12 měsíců a záleží na skupině a třídě ochrany. Ještě rozlišujeme mezi spotřebiči drženými v ruce (vč. el. nářadí) a přenosnými spotřebiči.
Podobně je to s plynovými zařízeními. Zde je třeba kromě provádění pravidelných kontrol (nejméně jednou ročně) a revizí (nejméně 1x za 3 roky) provést výchozí revizi, a organizace provozující zařízení ji musí mít po celou dobu provozu k dispozici. Nemusím snad připomínat, že „zákazník" je povinen udržovat odběrné zařízení ve stavu neohrožujícím zdraví, život či majetek osob. Nechci na tomto místě citovat právní předpisy, ale pro ty, kteří se bez toho opravdu neobejdou, mohou nahlédnout např. do vyhl. č. 85/1978 Sb., vyhl. č.21/1979 Sb. či technické normy ČSN 38 6405 (pozn. pro znalé - nejde o úplný výčet).
Cílem tohoto článečku nebylo uvádět podrobné citace předpisů, pouze upozornit. Upozornit na to, co je uvedeno v nadpisu samém. Neuvedl jsem také všechny druhy technických zařízení, jen ty nejčastěji používané v naší branži. Neznamená to tedy, že kupříkladu jeřáby nebudeme kontrolovat. Navíc jde jen o tzv. nevyhrazená zařízení. Kdo se chce (nejen) k tématu dozvědět více, ať přijde v září na náš týdenní seminář pro „bezpečáky". Jedna část bude věnována zmíněné problematice. Rádi Vás uvidíme!

 

Daniel Cemper
inspektor BOZP OSŽ -Ú

Právě přítomno: 404 hostů a žádný gestor