I vlakem se dá dojet až téměř do Pekla. Nevěříte? Nasedněme tudíž v Lovosicích či v České Lípě do motoráčku a svezme se do železniční stanice Zahrádky u České Lípy. Mimochodem, tato stanička vyhrála v roce 2009 soutěž „O nejkrásnější nádraží“. Železniční trať z Lovosic do České Lípy, jmenovitě úsek Litoměřice hor. n. – Česká Lípa, byl uveden do provozu 29. 12. 1898. Jedná se o jednokolejnou trať, část tzv. „Severočeské transverzálky“ společnosti Ústecko-teplické dráhy (SŽDC č. 087), spojující Teplice s Libercem. Celou původní trať dnes nalezneme pod čísly 086, 087 a 097. Osobní provoz zde zajišťují ve dvouhodinovém taktu Regionovy a to na poměrně dlouhém rameni Česká Lípa - Postoloprty – 96 km.

Výpravu do Pekla zahájíme v uvedené železniční stanici Zahrádky u České Lípy. Od nádražní budovy nás dovede zelená turistická značka (na starších mapách žlutá) do osady Karda při vstupu do údolí Peklo. Obdivovat zde můžeme roubené stavby, jakoby „vrostlé“ do pískovcových skal. Ke zhlédnutí doporučuji nedaleký železniční viadukt z roku 1897, který je dnes technickou památkou. Most je dlouhý 209 metrů a nad údolím se klene ve výšce 24 metrů.
Poté už se vydáme po červené značené cestě do Pekla, kaňonovitého údolí meandrujícího Robečského potoka. V roce 1967 byla tato lokalita vyhlášena národní přírodní památkou. Obdivovat zde můžeme skalní masívy a tajemná, strašidelná zákoutí. Inu, Peklo. V období válek sloužilo těžko přístupné údolí obyvatelům okolních obcí jako úkryt před nepřátelskými vojsky. Místo je atraktivní zejména v jarním období, kdy rozkvete tisíci květy chráněné bledule jarní. Jinak i v tom nejparnějším létě zde naleznou poutníci příjemný chládek. V roce 1881 ohrozily Peklo úvahy o vybudování železniční trati, která měla vést právě údolím. Naštěstí byl projekt posléze přepracován a trať odkloněna.
Naučná stezka je dlouhá zhruba 4 km a kdo chce dojít až do České Lípy, ať počítá zhruba s osmi našlapanými kilometry. Celou trasu lze absolvovat i v obráceném gardu, ale vzhledem k větší vlakové frekvenci z České Lípy na Děčín, Liberec a Bakov nad Jizerou, jeví se vhodnější vyjít ze Zahrádek. Tak hezké zážitky, vážení.
A. K. Kýzl
 

Právě přítomno: 587 hostů a žádný gestor