V polovině května byl obnoven po třech letech pravidelný parní provoz v polském Wolsztyně (viz Obzor 12). Proto jsem neváhal a Wolsztyn 4. srpna navštívil. Do 15. 8. je návštěva o to víc zajímavá, že v této době z důvodu výluky na trati Leszno - Wolsztyn jezdí tři páry parních vlaků v trati Zbaszynek -Wolsztyn, kde jinak pravidelně nejsou zaváděny. Parní provoz zajišťuje společnost Koleje Wielkopolskie a výtopna Wolsztyn (Informace o jízdních řádech zde: http://koleje-wielkopolskie.com.pl/rozklad-jazdy-2/; další web, který se věnuje přímo parnímu provozu ve Wolsztyně a denně stránky aktualizuje najdete zde: http://www.parowozy.com.pl/news.htm).

Při návštěvě Wolsztyna doporučuji navštívit i muzeum (www.muzea-wolsztyn.com.pl/) profesora MUDr. Roberta Kocha, skutečného tajného rady pruského krále (1843-1910), lékaře a vědce, který právě při svém působení ve Wolsztyně (tehdy součást Německa-Wollstein, Großpolen) v letech 1872-1880 pracoval na výzkumu tuberkulózy a izoloval antrax. V roce 1905 mu byla udělena Nobelova cena, její kopie je vystavena v muzeu.

První trať byla do Wolsztyna přivedena od Zbazsyna 1. 7. 1886. Do 90. let 20. století byl Wolsztyn železničním uzlem do pěti směrů, po chaotickém opouštění tratí v Polsku jezdí v současné době pravidelné vlaky pouze ve směru Leszno, Poznaň a zmíněný Zbaszyn - výchozí stanicí tratě je Zbaszynek. Stanice Zbaszynek (do roku 1945 Neu Bentschen) byla postavena po roce 1920, kdy došlo k vyměření nové hranice mezi Německem a nově vzniklým samostatným Polskem. Německo ve Zbaszynku postavilo zbrusu nové železniční město (obdoba naší České Třebové), seřaďovací nádraží a nové depo. V městě je dodnes kulturní dům železničářů, dlážděné ulice a domy v jednotném architektonickém stylu 20. let 20. století.

V sousedním Zbaszyně, kde odbočuje trať do Wolsztyna je možno využít k osvěžení jezero, vytvořené ústupem ledovce; je celkem mělké, největší hloubka 9,6 metru, proto je vhodné na koupání. Zbaszyn i Zbaszynek leží na hlavní trati Poznaň - Frankfurt nad Odrou. Nejzajímavější cesta pro dobrodružné cestovatele do Wolzstyna je přes Liberec – Zittau – Görlitz – Wegliniec - Zielena Góra - Zbaszyn. Upozorňuji, že v Polsku moc vlaků nejezdí, i když se situace každým rokem zlepšuje. Je nutno počítat s přenocováním (2 noci). V uvedené trase se dá použít i výhodná jízdenka Euro-Nisa, její platnost končí či začíná však ve stanici Wegliniec.
Martin Kubík

Právě přítomno: 329 hostů a žádný gestor