V roce 2017 byl po patnácti letech od zastavení provozu po zničení tratě povodní v roce 2002 obnoven provoz na zbylém úseku úzkokolejné tratě Dippoldiswalde - Kurort Kipsdorf, do té doby se jezdilo pouze v úseku Freital - Hainsberg - Rabenau - Dippoldiswalde, ten byl obnoven již v roce 2008. Trať na saském rozchodu 750 mm byla uvedena do provozu v roce 1882 do Schmiedebergu a v roce 1883 dosáhla konečné stanice ve vzdušných lázních Kipsdorf. Ve dvacátých letech 20. století došlo k přeložce tratě v obci Schmiedeberg na nový viadukt, procházející kolem střech domů. Viadukt byl stavěn také jako pomoc nezaměstnaným po měnové krizi v Německu po 1. světové válce.

V šedesátých letech rozhodla tehdejší vláda Německé demokratické republiky (východní Německo v sovětské okupační zóně) o zrušení všech úzkokolejných tratí, v roce 1973 tento krok přehodnotila a zachovala hlavně pro turistické účely sedm z nich. Ty přežily do dnešních dnů, ale po roce 1990 měly také „na kahánku“, bylo to po sloučení společností DR s DB v roce 1993, tehdy se jich ujaly soukromé společnosti. DB AG totiž neprovozovala v té době žádnou parní úzkokolejku a parní provoz na DB oficiálně skončil 26. 10. 1977. DB byly ve své době parním lokomotivám vysloveně nepřátelské, ale to známe i po roce 1980 na tehdejším vedení ČSD.

Trochu podivná byla obnova úseku Dippoldiswalde - Kurort Kipsdorf, kdy saská vláda léta nedávala finance na zahájení obnovy. Tak se stalo teprve v roce 2013, ale systematické opravy byly zahájeny až v roce 2016. Po jejich dokončení je trať ve výborném stavu, ale provoz je drasticky omezen na pouhé dva páry vlaků do Kurort Kipsdorf a k tomu vložen třetí pár v nejkrásnějším úseku Freital - Hainsberg - Dippoldiswalde, kdy trať projíždí údolím říčky Roter Weißeritz. U zastávky Rabenau je výletní hostinec a kolem tratě vede pěší a cyklistická stezka. Na trať se výhodně dostaneme autobusem od nádraží Teplice v Čechách linkou Teplice -Zinnwald - Kipsdorf - Dresden.

U nádraží Kipsdorf je pekárna, kde se točí i pivo Rechenberger, na nádraží je výstava k historii tratě a je možno zde možno koupit i kávu a suvenýry. Po prohlídce možno dle libosti projet trať (jízdné do Freitalu - Hainsbergu stojí 12,20 euro), pak možno pokračovat přes Drážďany vlakem, lepší zážitek je jízda opačným směrem a pak přestoupit v Kipsdorfu na autobus do Teplic. Na autobusu, vlacích a tramvajích v systému VVO platí i jízdenka Labe/Elbe, na úzké nikoli.

Martin Kubík
 

Právě přítomno: 337 hostů a žádný gestor