Stalo se již tradicí, že ZO OSŽ železniční stanice Olomouc hl. n. a ZO OSŽ SŽDC OŘ Olomouc pořádají pro své členy pěší a cyklistické výlety pod hlavičkou „Modrý vandr“. Sympatická na tomto počinu je mimo jiné také skutečnost, že „vandrování“ je organizováno každý rok v jiné lokalitě. A tak vedle loňských a předloňských výletů do Jeseníků, Beskyd, Litovelského Pomoraví a dalších míst na Moravě byla letos vybrána trasa, vedoucí z olomouckých rovin do nedaleké Drahanské a Konické vrchoviny. Dvě pěší trasy (12 a 16 km) byly doplněny cyklotrasou na 48 km, přičemž cíl byl ve všech případech v rekreačním letovisku v Ptenském Dvorku, které patří TJ Sokol Prostějov.

Po cestě čekala na účastníky vandru řada přírodních i architektonických zajímavostí. Trasa na 16 km začínala na nádraží v Náměšti na Hané (trať Prostějov – Červenka), kde největším lákadlem byla prohlídka zdejšího zámku z roku 1766, který zde byl postaven jako náhrada již nevyhovujícího „dolního“ zámku. Sbírka vzácného míšeňského porcelánu a historických dětských kočárků je jen zlomkem toho, co zámek nabízí. Trasa z Náměště na Hané pokračovala pak překrásným přírodním parkem Terezské údolí, kterým protéká říčka Šumice a archeologické zkoumání zde objevilo nálezy až z doby kamenné. Přes vilovou kolonii Stražisko (kde je možné mimo jiné spatřit i letní sídlo herce Ladislava Peška), to pak bylo již jen kousek do cíle.
Dvanáctikilometrová trasa vycházela od železniční zastávky Lutotín (trať Prostějov – Konice – Dzbel) a kromě jiných zajímavostí procházela také oborou Bělecký mlýn, kde je z vybudovaných pozorovatelen možno sledovat daňky skvrnité či jelena Dybovského. Údolím řeky Romže se pak vandrovníci dostali do cíle.
Neméně zajímavá byla i cyklotrasa, která začínala na hlavním olomouckém nádraží a po cyklostezkách hanáckými lány pokračovala přes již výše zmíněné Terezské údolí do Laškova. V Laškově stojí vcelku nenápadný zámeček (dnes účelově využit – pošta, obecní úřad, lesní správa), kde v roce 1887 pobýval se svým doprovodem tehdy 57letý císař František Josef I. v rámci vojenských manévrů (viz úvodní foto). Na nádvoří je umístěna pamětní deska (německy psaná s českým překladem), z níž je patrný bohatý doprovod císaře – od generálního velitel hraběte Waldersee přes vrchního stájního velitele (princ Thurn a Taxis), územního správce (hrabě Schönborn), zemského hejtmana, generály a okresního hejtmana (Sedlaček) až po 50 členů dvorního služebnictva a další 24členný doprovod - celkem kolem stovky lidí. Člověk se při pohledu na malý zámeček až podiví, kam se všichni vešli. Ti „méně urození“ zřejmě nocovali s koňmi v zámeckém parku. Určitě to byla pro malou obec Laškov velká událost! Cyklotrasa pokračovala dále do kopců až do Konice, kde je mimo jiné rovněž barokní zámek, sice větší než v Laškově, císař ho však svojí návštěvou nepoctil.
V cíli čekalo všechny vandrovníky malé pohoštění, možnost vykoupání v bazénu a dobrá zábava. Pořadatele je nutno pochválit za skvělou organizaci, která je u této akce již tradiční. Svědčí o tom i počet účastníků Modrého vandru, který letos atakoval hranici 200 výletníků. K akci určitě přispělo i dobré počasí, snadná dostupnost vlakem k výchozím bodům jednotlivých tras a také možnost přespání v cíli cesty.
Miroslav Čáslavský

   

Právě přítomno: 281 hostů a žádný gestor