Železniční stanice Praha Smíchov se historicky skládá (do odvolání) ze dvou nádraží a tří soukromých společností, které byly postupně zestátněny. Byla to Česká západní dráha (zestátněna 1894), Buštěhradská dráha (zestátněna 1923) a Pražsko-duchcovská dráha (zestátněna 1884-92). V současné době probíhá v obvodu Smíchova cílené (z důvodu prodeje developerovi v roce 2004) smršťování kolejiště, z kdysi rozsáhlého nádraží zbude torzo. Málokdo ví, že na Smíchově-severní nástupiště - Společné nádraží či tzv. Buštěhrad je dosud v provozu elektromechanické zabezpečovací zařízení, je to vlastně jenom „ostrůvek elektromechaniky“, obklopený sovětskou reléovkou na Smíchově osobní nádraží, dálkovým řízením na směr výhybna Vyšehrad, dálkovým řízením směr Hlubočepy a nově i na Žvahov.


Navštívil jsem stavědlo 1, kde je dosud vidět souhlasový závěr na zrušenou vlečku Škoda naftové motory. Ano, Smíchov byla donedávna průmyslová čtvrť, z Buštěhradského nádraží se jezdilo i do věhlasné továrny na výrobu tramvají Tatra, původně Ringhoffer, zatímco z osobního nádraží se do roku 2000 obsluhovala vlečka Lihovar. Budova Lihovaru po ukončení výroby chátrá a pozvolna se mění v zříceninu. Naproti Lihovaru je původní výtopna Pražsko-duchcovské dráhy, v níž sídlí železniční spolek Výtopna Zlíchov; budoucnost výtopny je také nejasná. Jdeme dál a uzříme kultovní kulturní stánek v bývalé továrně Inwald, v roce 2002 se byla přemístěna z Holešovic Meet faktory umělce Davida Černého. Budova žije různými akcemi - divadla, koncerty či výstavy prakticky denně.
Celá oblast se mění před očima, takže neváhejte se na tato místa ještě podívat. Je paradoxem doby, že kolejiště posledně zestátněné Buštěhradské dráhy využívá do odvolání také soukromá společnost, a sice Radima Jančury - Regiojet. Takže na Severním nástupišti soukromník začal a soukromník také dějiny tohoto kuriózního místa uzavře.
Martin Kubík
 

Právě přítomno: 380 hostů a žádný gestor