Při ozdravném pobytu ve Františkových Lázních je možno navštívit na jízdenku Egronet německé železniční muzeum v žst. Neuenmarkt-Wirsberg. Nastoupíme ve Františkových Lázních do vlaku přes Aš - Selb Plößberg do Hofu, kde přestoupíme na vlak Hof - Bamberg, přičemž vystoupíme v uzlové žst. Neuenmarkt-Wirsberg (na snímku).

Muzeum bylo založeno po roce 1977, do roku 1976 (konec páry v tehdejší DB, „Západní Německo“) vypravovala výtopna Neuenmarkt-Wirsberg ještě některé osobní vlaky a nákladní vlaky v parní trakci. V muzeu můžeme spatřit unikáty, jako je poslední vyrobená parní lokomotiva v Západním Německu 10 001 (Krupp, rok výroby 1956, nejvyšší dovolená rychlost 140 km/h), parní lokomotivy můžeme obdivovat ze všech stran i z prohlídkové jámy, venku je malá úzkokolejka. Kuriozní je instalace odpočinkového koutku pro strojvedoucí a topiče po službě - otevřené láhve od piva a popelníky plné nedopalků, jako by právě odešli po šichtě domů. Při cestě do muzea z Hofu upozorňuji na žst. Stammbach, kde je v provozu elektromechanické stavědlo Siemens, mechanická návěstidla i uzávěry koleje, avšak z rozsáhlého kolejiště zbyly po typické redukci „nepotřebných“ kolejí pouze dvě koleje navazující na dvoukolejný úsek ve směru na Münchberg, na opačnou stranu ve směru žst. Marktschorgast je trať jednokolejná.
Uvažuje se o elektrizaci tratě, tím by patrně došlo i na likvidaci elektromechaniky. Elektromechanika s mechanickými návěstidly je i v žst. Münchberg. Poblíž muzea je restaurace s ještě přijatelnými cenami, nádražní restaurace i vestibul v nádraží Neuenmarkt-Wirsberg je trvale uzavřena. Tak jako známe u nás.

https://www.dampflokmuseum.de/startseite/?no_cache=1

Martin Kubík

Právě přítomno: 478 hostů a žádný gestor