Do roku 1989 fungovalo v Čechách a na Moravě na šedesát cukrovarů, porozvratu českého cukrovarnictví po roce 1990 a 2004 přežilo pouhých sedm mohykánů, z toho v Čechách pouze dva. Nyní padly kvóty na cukr, to je sice hezké, ale cukrovary se již mezitím změnily v ruiny. Všechny cukrovary byly napojeny ve své době na fungující vlečky.

24. dubna, v den svatého Jiří, kdy vylézají hadi a štíři, jsem navštívil zrušený cukrovar v Ovčárech, který fungoval v letech 1835-1994. Cukrovar založil na popud knížete Oettingen-Wallerstein na svých pozemcích Jindřich hrabě Chotek, v místech kde současně fungoval i pivovar a mlýn. V roce 1845, kdy byla zprovozněna první trať na Prahu, byla produkce svážena povozy do žst. Kolín či Záboří nad Labem. V roce 1883 byla vybudována vlečka z žst. Kutná Hora hl. n., dlouhá tři kilometry. Oficiálně byla zrušena v roce 1996. V roce 1921 převzal cukrovar po Quidovi hraběti Thun-Hohensteinovi na popud agrárního poslance Josefa Švejka (shoda jmen s „národním románovým hrdinou“!) nově založený Rolnický akciový cukrovar v Ovčárech. Torzo cukrovaru ještě stojí, včetně obou komínů, ale valná většina byla zbořena v roce 2006. Je paradoxem, že právě v roce 2006 se stal cukrovar součástí památkové zóny Nové Dvory. Do roku 1994 jsem právě v tomto cukrovaru při cestách na Vysočinu kupoval cukr pro včely na zimu. Dalším cukrovarem na mé cestě, kde jsem kupoval cukr, byl cukrovar ve Vrdech. Ten fungoval do roku 2004, kdy byl zrušen kvůli kvótám cukru, ale naštěstí funguje jako výrobna etanolu a jeho vlečka je pravidelně obsluhována Mn vlakem z Čáslavi. Trať Skovice - Vrdy sloužila ve své době i pro osobní dopravu, škoda, že provoz není obnoven, protože výstupní zastávka ležela přímo v centru obce Vrdy.
Kdo si chce přečíst doslova Páralovsko-Hrabalovské zážitky odborníka pro cukrovarnictví Ing Zdeňka Pochylého o cukrovarnictví objevil jsem toto: http://www.obecslavkov.cz/e_download.php?file=data/editor/122cs_1.pdf&original=cukrovaryAA5.pdf
Martin Kubík

Právě přítomno: 244 hostů a žádný gestor