Historie i osud žst. Louny předměstí je docela kuriózní. Trianglová žst. Louny předměstí vznikla až v roce 1904, kdy do ní byla zaústěna trať Rakovník - Louny předměstí, která zde měla i vlastní výtopnu. Naopak trať Louny - Postoloprty byla postavena již v roce 1895, je to nejenom spojnice dvou měst, ale v Březně u Postoloprt obsluhovala i Schwarzenbergský cukrovar (po roce 1990 zrušen, nyní částečně zdemolován a zbytek upadl do stavu ruiny).

Na trať jsou v km 5,529 napojeny dvě vlečky - Stepo a Elektroporcelán, vlečka je kryta mechanickým krycí návěstidlem LK v km 5,770 a mechanickou předvěstí Př LK v km 6,470. Je to další kuriozita této oblasti: jedná se o poslední mechanické návěstidlo v těchto končinách a navíc je vlečka kryta pouze z jedné strany a to od žst. Louny předměstí. Žst. Louny předměstí krutě zasáhla reorganizace provozu na objednávku Ústeckého kraje. Od prosince 2007 totiž v Lounech předměstí osobní vlaky pouze projíždějí, od prosince 2008 postihlo Louny předměstí i zrušení rychlíku Bezdrev, který pravidelně využíval postoloprtskou spojku, a tím se využívalo výhybkářské St II, které bylo poté již neobsazeno a v roce cca 2019 zbořeno. Obsluhu spojky provádí tak výhybkář ze vzdáleného St I, takže je to pro pravidelný provoz nepoužitelné. Před zrušením zastavování vlaků bylo předměstí využíváno i jako přestupní bod pro vlaky Postoloprty – Louny předměstí/Rakovník/Louny.
Některé vlaky proto byly vedeny do a z Postoloprt úvratí. Byla zde i přestupní vazba na rychlík Bezdrev. V Lounech předměstí tak zůstalo v provozu St I, III, a na hřivickém zhlaví St IV. Zajímavostí je i to, že v žst. nejsou odjezdová návěstidla a výpravčí každému osobnímu vlaku dává klasickou výpravkou „průjezd“. Krásné jsou přes spojky trianglu v Lounech předměstí i původní opukové mosty, které původně sloužily pro hlavní silnici Žatec - Louny, nyní po nich vede pouze polní cesta na pole a přístup k St I. I toto je důvod, proč pěšky navštívit trianglovou žst. Louny předměstí. Poté je možno dojít do Března a přes inundační mosty a most přes Ohří dojít do Postoloprt. Postoloprty (Postelberg) byly většinově německé město - 1739 Němců, 1489 Čechů v roce 1930 a do roku 1945 vedla přes Postoloprty jazyková hranice. V letech 1938 - 1945 ležely Postoloprty přímo v nacistickém Německu. 4. června 1945 pak bylo v Postoloprtech zastřeleno na 763 etnických Němců. Viz https://www.pametnaroda.cz/cs/magazin/stalo-se/zachranil-me-cesky-soused-pribeh-kurta-kempeho-ktery-unikl-masakru-v-postoloprtech
Martin Kubík

Právě přítomno: 589 hostů a žádný gestor