Naše nejdelší lokální trať Rakovník - Blatno u Jesenice - Bečov nad Teplou (88 km, trať 161) protíná několik krajů, což je něco podobného jako když se handrkují majitelé bytů v kultovním filmu Vlastníci. Trať je pozoruhodná i zabezpečením jízdy vlaků. V úseku Rakovník-Jesenice je řízena dirigujícím dispečerem se sídlem v žst. Jesenice jako D3, úsek Jesenice - Blatno je řízen dle předpisu D 1 (výpravčí Jesenice a Blatno u Jesenice), úsek Blatno - Bečov nad Teplou je řízen dle D3 se sídlem dirigenta v sídle uzlové DOZ Blatno u Jesenice.

Pravidelné manipulační vlaky jsou veden v úseku Toužim - Protivec/Bochov - Blatno u Jesenice. V trati na Jesenici jsou vedeny Mn vlaky pouze pp. Nakládat a vykládat je možno v žst. Jesenice. Nz Oráčov má sice zachovánu sjízdnou manipulační kolej, ale případný zájemce o přepravu po železnici byl před pár lety ČD Cargo odmítnut! V nz a dopravně D3 Pšovlky zbyla pouze manipulační kusá kolej s užitečnou délkou 23 metrů, takže je víceméně nepoužitelná. V dopravně Senomaty byla manipulační kolej při revitalizaci odstraněna zcela! V Blatnu u Jesenice je velká pila, další pravidelná nakládka dřeva se uskutečňuje v Bochově a Toužimi. Někdy i v Lubenci, možno nakládat dřevo i v Chyši.
Městečko Chyše je zvlášť oblíbené turistické místo s východištěm cest třeba do Rabštejna nad Střelou a Žihle. V Chyši je přístupný zámek Lažanských a zámecký pivovar s restaurací. Otevřeno denně. Hostinec u nádraží Blatno u Jesenice - Bílý dům - je opět v provozu, ale pouze od 16ti hodin v sobotu od 14ti, mimo pondělí a středu. Dříve se v něm vařilo, to však byla doba, než Ústecký kraj za protiželezničního vedení (hejtman Šulc ODS) v roce 2006 odřekl všechny zastávkové osobní vlaky v úseku Žatec – Podbořany - Žihle. Ač již Šulc dávno nevládne, vlaky se nevracejí a nevracejí! Autobusy poškodily frekvenci a nezaručují bezproblémový přestup.
Okolí tratě Rakovník - Bečov je zádumčivé a proto kouzelné navozující tesknou, dobrodružnou atmosféru Foglarových povídek a výletů Rychlých Šípů k rychlé řece Střele. Foglar jezdil na výlety bezvýhradně vlakem.
Martin Kubík

Právě přítomno: 328 hostů a žádný gestor