Do konce srpna vypravuje Muzeum Lužná každou středu zvláštní motorový vlak vedený historickým motorovým vozem M 262.076 (2. série této řady) z Lužné u Rakovníka po Buštěhradské dráze přes Žatec, Březno u Chomutova a po přeložce s tunelem u Droužkovic do Chomutova. Samotná jízda po této části staré dobré Buštěhradské dráze stojí za to, neboť úsek Žatec - Lužná je léta sužován krajským rozmary na omezení až zrušení osobní dopravy. Nejprve svůj úsek likvidoval Ústecký kraj, ten pak přišel k rozumu a vlaky na svém úseku podporuje.

Současný Středočeský kraj pod vedením PIR/STAN by rád viděl trať zcela bez osobní dopravy. Již mnoho let chybí i mezikrajové spojení Žatce s hlavním městem Prahou! Přitom na trati je traťová rychlost až 100 km/h, a jednokolejka je ve výborném stavu. Občas jsou ještě vidět zbytky po snesených dvoukolejných úsecích, tesklivě můžeme pozorovat vytrhanou stanici Milostín a Sádek u Žatce, zrušenou žst. Trnovany, rozpadlé drážní stavby kolem tratě. A koneckonců si pamětníci obnoví vzpomínky, kdy na této trati hojně jezdily právě motory řady M 262.0 s Balmy.
Muzejní vlak po cestě zastavuje také v žst. Krupá (ještě mechanická návěstidla) a Žatec. V cílové žst. Chomutov se dá vystoupit na nádraží nebo přímo až v expozici NTM Chomutov, kde vlak končí a při cestě zpět začíná. V Lužné se do vlaku nastupuje nikoli v muzeu, ale v přímo v před výpravní budovou. Jízdenky na vlak možno zakoupit i přímo u průvodčího dle volné kapacity, proto je lepší zakoupit jízdenky s rezervací v předprodeji, pozor některé pokladny mají s prodejem problém. Místa k sezení nejsou číslována, ač v systému UNIPOK ano, každý si sedá, kam chce. Více o výletu z muzea do muzea zde.
Kdo chce vidět ještě něco jiného v Chomutově a okolí, doporučuji navštívit zámek v Jirkově – Červený Hrádek, do roku 1945 sídlo knížecího rodu Hohenlohe-Langenburg, v roce 1938 se v zámku konala schůzka s anglickým lordem Runcimanem a Konrádem Henleinem. Rod Hohenlohe je rozvětvenou mezinárodní šlechtou spřízněn s vysokou šlechtou ve Španělsku, ale i Čechách včetně posledních Kauniců atd. Více o zámku Červený Hrádek zde.
Martin Kubík

Právě přítomno: 446 hostů a žádný gestor