Od 2. dubna až do 30. října jsou opět v provozu Turistické linky Dopravy Ústeckého kraje. Linkou T 3 – „Zubrnický motoráček“, je možno se v tomto termínu svézt o sobotách, nedělích a svátcích z Ústí nad Labem-Střekova do Zubrnic (Týniště). V tyto dny se z ústeckého střekovského nádraží vydává motoráček třikrát na cestu do Zubrnic a zpět. O letních prázdninách (1. 7. - 31. 8.) navazuje navíc v Zubrnicích na motoráček linky T 3 nostalgická autobusová linka T 32, jejíž trasa kopíruje až do Úštěka víceméně bývalé koleje místní dráhy. Na této lince jezdí historický autobus Škoda RTO 706 Lux z roku 1961. Kde jsou ty doby, kdy tyto stroje patřily k luxusním autobusovým linkám v ČSSR (např. známá linka Praha – Karlovy Vary).

Prázdninový výlet starým vláčkem je tak možno doplnit o jízdu dnes již také historickým autobusem. A prohlídku muzejní expozice „Zubrnické museální železnice“ ve stanici Zubrnice–Týniště, „obohatit“ o výlet do malebného, historického městečka Úštěka. Proto v sobotu 23. 7. před desátou hodinou dopolední, v Ústí nad Labem-Střekově, vyhlížíme nedočkavě příjezd stařičkého motoráčku. Z důvodu konání Poutního procesí ke sv. Maří Magdaleně v Zubrnicích, je k motorovému „Hurvínku“ M 131.128 přivěšen osobní vůz. Na soupravu posléze najíždí „Karkulka“ T 444.0255, která dnes odveze vláček do Zubrnic.
Koleje „Zubrnické museální železnice“ odbočují z hlavní trati č. 073 ve stanici Velké Březno. A hned nás čeká poměrně značné stoupání po celých 6 km (zatím) zprovozněných kolejí „Zubrnické železnice“, nezřídka překračující i 30 promile. Na konečné čeká návštěvníky malé železniční muzeum, expozice drezín a venkovní modelové kolejiště. Je zde i možnost občerstvení. Někdo vyrazí na procesí, někdo třeba na túru na Bukovou horu (683,3 m.) a my asi po půlhodině nasedáme do přistaveného autobusu Škoda RTO 706 Lux. „Erťák“ dělá po cestě zhruba půlhodinovou přestávku v Lovečkovicích, kde je v bývalém nádražíčku rovněž malá expozice, věnovaná historii místní dráhy Velké Březno – Úštěk (s odbočkou do Verneřic). Poté už pokračujeme bez zastávky až do Ústěka. Svezení se motoráčkem i historickým autobusem stojí rozhodně za obohacení a nevšední prázdninový zážitek. Tak přijďte pobejt, vážení, a svezte se, nebudete rozhodně litovat.
Přeju Vám, i Vašim dětem, pěkný den.
A. K. Kýzl

Právě přítomno: 368 hostů a žádný gestor