Výtopna Nusle pod vrchem Bohdalcem byla postavena v letech 1891 - 1893 (v roce 2023 130. výročí), od roku 1925 sloužila i pro zestátněnou trať Modřany - Dobříš/Čerčany, pro původní trať Českých obchodních drah Nusle - Modřany sloužila již od roku 1894, kdy byla zestátněna (od roku 1885 však trať do Modřan patřila výměnou tratí společnosti ÖLEG, která trať již od roku 1886 nechala provozovat na účet vlastníka K.K.St.B.), ve stejný rok byla zestátněna i Dráha císaře Františka Josefa, výtopna Nusle tak od roku 1894 patřila pod Císařsko-královské státní dráhy (K.K.St.B.).

Výtopna postupem času měnila názvy na výtopnu Nusle-Vršovice, 1939 - 1945 Betriebswerk Prag-Werschowitz, Depo Praha Vršovice, DKV Praha (Vršovice) a od roku 2018 patří pod OCÚ Střed. Teprve po zrušení depa Praha-střed (Praha-Masarykovo nádraží) v roce 2000 slouží depo Vršovice i pro elektrické lokomotivy. Depo Vršovice a Praha-Libeň jsou v současné době jediná depa kolejových vozidel v Praze. Účelová depa soukromých dopravců nejsou již depa v pravém smyslu slova.
Do konce parního provozu v Praze v roce 1973 a ještě pár dožívajících let potom byla v Praze ještě depa Praha-Smíchov a Praha-Bubny, obě jsou již po letech chátrání zbořena. U depa Vršovice byla v roce 2002 vybudována zastávka pro potřeby návozu pracovníků na směny služební zastávka Praha-Vršovice depo, v současné době se již podle poznatků nepoužívá, přístupová cesta je zarostlá náletem.
Depo Vršovice bylo při rekonstrukci v roce 2021 propojeno spojkou do ONJ, ze spojky za mostem v Michli odbočuje vlečka do bývalé michelské plynárny, nyní teplárny. V těchto místech byl do roku 1930 krátký tunel pod Velkým a Malým Bohdalcem, do roku 1970 tam byla zastávka Praha-Michle, která byla z nepochopitelných důvodů po rekonstrukci (!) osvětlení zrušena. Budova zastávky, kde byly i byty, byla po roce 1991 zbořena. Osobně jsem v té budově ještě v roce 1990 doručoval volební lístky.
Zastávka Michle mohla sloužit i jako přestupní bod vlak - tramvaj, pod železniční mostem vede tramvajová trať Nusle - Spořilov. Prohlídku oblasti Michle lze spojit i s návštěvou lesa na Bohdalci odkud je výhled i na depo Vršovice, či s procházkou kolem potoku Botič. Na Bohdalci byla před rokem 1989 rozestavěna železniční poliklinika, z důvodu změny priorit železnice v Česku a trvalém zmenšování počtu zaměstnanců železnice nebyla nikdy otevřena. V depu Vršovice jsem prvně fotografoval v roce 1981 co student SPŠD.
O nuselském a vršovickém nádraží se hovoří i v seriálu Zaniklé tratě, kde jsem hovořil k trati do Modřan.

Martin Kubík

Právě přítomno: 375 hostů a žádný gestor