Psychiatrická nemocnice v Bohnicích byla velkoryse postavena, v té době za Prahou, v „bélle epoque“ v letech 1906–1912. Areál byla více méně soběstačná jednotka s vlastní vodárenskou věží, zemědělským provozem, ústavním kostelem, hřbitovem a rozsáhlým parkem. Areál je tak velký, že ho nyní pro pohodlí návštěv, personálu a pacientů, kteří nejsou na uzavřených odděleních, projíždí autobusová linka 235.

Linka 235 pokračuje kolem botanické a zoologické zahrady s nádherným výhledem na Prahu na konečnou na vltavském břehu u přívozu Podhoří – Podbaba. Na straně Podbaby se nachází původní železniční zastávka Podbaba z roku 1867, která byla zrušena v roce 1949. Měla jen jedno nástupiště, takže po výstavbě druhé koleje po roce 1919 nesměl jet proti vlak při výstupu na vltavské straně. Mezi lety 1979–1986 došlo k elektrifikaci tratě, v roce 2003 k výstavbě koridoru. V roce 2014 byla otevřena nová zastávka Praha-Podbaba ležící v obvodu výhybny Praha-Bubeneč, s tím bylo zrušeno zastavování vlaků v žst. Praha-Bubeneč. V současné době se historická bývalá výpravní budova Bubeneč po letech chátrání generálně opravuje pro kulturní centrum s občerstvením.
Autobusová linka 235 se na konečné v Podhoří mění na linku 236, která objíždí Bohnice přes staré Bohnice a končí opět na vltavském břehu u přívozu Zámky (psí útulek, cyklostezka), směrem na Sedlec v blízkosti železniční zastávky Praha-Sedlec. Sedlec (dříve Selc) byla do 20. let 20. století obsazenou stanicí s výpravčím, poté až do elektrifikace a zavedení dálkového řízení tratě hradlem a nákladištěm s vlečkovou kolejí do mrazíren a bývalé Hergetovy cihelny, kde byl od 60. let sklad stavebních materiálů. Při revitalizaci tratě Praha – Děčín, byly všechny odbočné koleje vytrhány, od té doby mrazírny vše vozí kamiony. Při mé návštěvě jsem tam uzřel kamion DB Schenker. DB Schenker, ač je to společnost německých drah, dělá vlastně kolejové přepravě vnitřní konkurenci a nepřispívá k renesanci vleček.
U zastávky Sedlec možno spatřit rozpadlý zámek a opravenou kapli Nejsvětější Trojice či restauraci s pivem Karlov až z dalekých Velkých Karlovic (konečná stanice dráhy ze Vsetína). Restaurace se pohybuje ve vyšších cenových relacích.
Martin Kubík

Právě přítomno: 269 hostů a žádný gestor