Skupina KŽC (Klub železničních cestovatelů) i v letošní sezoně vypravuje turistické víkendové vlaky relace Praha hl. n. – Beroun – Rakovník - Kralovice u Rakovníka. Vedle KŽC jezdilo v srpnu do Kralovic i ČD muzeum Lužná, avšak za komerční, podstatně vyšší cenu. Vlaky KŽC jsou zapojeny do tarifu PID, který platí až do Kralovic v Plzeňském kraji. Celodenní tarif PID vnější pásma (tzn. Praha-Radotín - Kralovice a zpět, může navázat na pražskou lítačku) vyjde za 140,- Kč, zatímco Muzeum Lužná chtělo za jízdu tam a zpět 300,- Kč z Lužné do Kralovic (zdroj: letní číslo ČD pro Vás).

Od nového GVD bude zaveden na trati Kralovice - Rakovník opět celoroční víkendový provoz, na němž se podílejí obce kolem trati, protože jak známo, Středočeský kraj pod vedením STAN regionálním tratím nepřeje. Již druhý rok kvůli Středočeskému kraji nejezdí vlaky na Kolešovce, což je mezinárodní ostuda - na parní muzejní vlaky tam jezdili příznivci drah z celé Evropy, stejně jako do polského Wolsztyna.
Při jízdě po trati Rakovník - Kralovice můžeme pozorovat i neblahé ovoce změny dopravního řízení na trati, kde po ukončení pravidelného denního provozu byla v prosinci 2021 zrušena D3 a nahrazena D1, kdy celá trať je jako jeden mezistaniční oddíl, takže se na trati nedá křižovat. Křižovat se dá, ale jen teoreticky - odstavením a uzamčením vlaku na manipulační koleji, ale tento způsob se z bezpečnostních důvodů nedoporučuje. Toto nařízení již využila Správa železnic, která vytrhala všechny odbočné dopravní i manipulační koleje v bývalé dopravně Zavidov. V bývalých dopravnách Lubná, Čistá a Kralovice jsou koleje (zatím?) ponechány, ale třeba v Čisté je bývalá odbočná dopravní kolej s kolejnicemi asi 90 let starými, na nichž jsou ještě patrné průstřely od hloubkařů z konce 2. světové války. Tato kolej nebyla renovována ani při celkové obnově trati Čistá - Kralovice v roce 2002.
V roce 2002 sliboval tehdejší ministr dopravy Schling a později prezident Zeman při návštěvě Kralovic, že bude trať do Mladotic generálně opravena, dosud je od roku 1997 nesjízdná, nepřetržitá výluka co byla tehdy zahájena, trvá pouhých (!) 26 let. Pozitivní je, že konečně Správa železnic umožnila městu Kralovice, aby získalo výpravní budovu v Kralovicích do svého vlastnictví, oprava s vyklízením dvacetiletého holubího trusu již byla zahájena.
Od nádraží Kralovice je možno jet přípojným autobusem od víkendových vlaků do muzea Plzeňského kraje v bývalém cisterciáckém proboštství Mariánské Týnice. Kdo již muzeum navštívil dříve, může odjet autobusem z centra ve 12.30 h na vlak do Žihle, pak vlakem GW Train do Blatna u Jesenice, kde je o víkendu otevřena restaurace u nádraží. Restaurace Bílý dům u nádraží byla věhlasná do doby, než Ústecký kraj v roce 2006 vygumoval osobní zastávkové vlaky směr Žatec a rozvázal přípoje od Bečova a Rakovníka, tehdy se sjížděly do Blatna vlaky ze čtyř směrů a vzájemně na sebe čekaly a přitom byl čas třeba 15 minut zajít do obchodu, který byl kdysi ve výpravní budově či na jedno pivo naproti nádraží. Asi tak byla přívětivá doba, kdy ještě cestující po dráze byl pán, a konstruktér GVD mohl dělat jízdní řády pro spokojenost všech, nikoli pro spokojenost všemocných krajů.
Martin Kubík

 

Právě přítomno: 213 hostů a žádný gestor