O hudebním skladateli Antonínu Dvořákovi (8. 9. 1841, Nelahozeves - 1. 5. 1904, Praha) je známo, že byl veliký obdivovatel železnice a parních lokomotiv. Švagr Antonína Dvořáka byl JUDr. Václav hrabě Kaunic (28. 9. 1848,Drážďany - 14. 10. 1913 Uherský Brod), český liberální politik, poslanec Českého sněmu v Praze a poslanec Říšské rady ve Vídni zakoupil po roce 1870 statek Vysoká u Příbramě, kde si v roce 1878 nechal postavit lesní zámeček architektem Čeňkem Gregorem , který byl v letech 1893 - 96 starostou Prahy, podporovatelem výstavby tramvajových tratí, elektrizace Prahy a zřízení centrální pražské kanalizační stoky, která funguje dodnes. Jak vidno v době bélle epoque vše souviselo se vším pro modernizaci Království českého potažmo Rakouska-Uherska.

Antonín Dvořák nejprve jezdil na návštěvy do zámečku hraběte Kaunice ve Vysoké a v roce 1888 si na opačném okraji Vysoké postavil letní domek, který je dosud v majetku rodiny. Do Vysoké jezdil vlakem do žst. Tochovice, kde na něj čekal kočár a odvezl ho krásnou přírodou přes obec Třebsko do Vysoké. V Třebsku měl hrabě Kaunic v místním kostele svatbu, kde byl Dvořák jeho svědkem. V kostele v Třebsku také prvně zkoušel skladbu Stabat mater , opus 58, kterou dle informací v Památníku ve Vysokém, napsal právě v zámečku hraběte Kaunice.
Památník Antonína Dvořáka https://antonindvorak.cz/ ve Vysoké u Příbrami je otevřen celoročně. Návštěvu Památníku může železniční příznivec spojit s prohlídkou žst. Tochovice, kde mezi lety 1957 - 1992 odbočovala vlečka k Orlické přehradě , naposledy sloužila železničnímu vojsku pro obsluhu muničního skladu a výcviku vojska. Místo aby vlečka sloužila pro nostalgické vlaky k Orlické přehradě, byla v roce 1997 vytrhána a v roce 2022 byl přerušen již i spodek při výstavbě dálnice u Strakonické silnice. Žst. Tochovice po zavedení DOZ na trati Zdice – Březnice - Písek byla zbavena dle Správy železnic postradatelných kolejí, v žst. zbyla pouze hlavní průjezdná kolej a jedna vedlejší dopravní kolej pro křižování, manipulační kolej před budovou byla vytržena, tím znemožněna nakládka a vykládka, odstavná dopravní kolej odpojena, vlečkové koleje byly vytrhány již v roce 1997. Upomínka na zašlou slávu žst Tochovice je pouze budova bývalého depa železničního vojska, je otázkou, jak dlouho bude stát.
V obci Vysoká u Příbramě je hostinec, ale provozní doba až k večeru, v Tochovicích je restaurace, kde vaří do 14.30 hod. ve všední dny. U nové zastávky Tochovice-zastávka možno spatřit soukromou sbírku železničního vozidel a návěstidel. Odjezdové návěstidlo třeba pochází z žst. Čisovice (kde jsem občas sloužil…).
Po smrti Antonína Dvořáka prodal hrabě Kaunic statek i zámeček Vysoká podnikateli Silbersteinovi, jako židovský majetek byl nacisty v roce 1939 zabaven, po roce 1945 došlo k devastaci. Památník byl v zámečku zřízen po roce 1962. Nejlepší cesta do Vysoké je vlakem do Příbrami a autobusem v rámci PID do Vysoké, zpět možno jet autobusem do Tochovic a pak vlakem. Je s podivem, že v letáčku Památníku doporučují jet do Vysoké výhradně autobusem z Prahy či Plzně, jakoby železnice Zdice - Protivín neexistovala. To by se příznivec dráhy Dvořák asi divil.
Martin Kubík

Právě přítomno: 352 hostů a žádný gestor