Zastávka Dubičná (bývalé nákladiště) leží na trati bývalé Ústecko-Teplické dráhy (A.T.E.) mezi žst. Úštěk a žst. Blíževedly, v dávné historie tratě byla Dubičná stanice. Ještě kolem roku 2010 byl u zastávky nádražní hostinec. Z Dubičné (dříve Eicht) se vydáme po silničce do Konojed. Konojedy byly v minulosti hospodářským centrem s pivovarem díky fundace Anny Kateřiny a jejího chotě Františka Karla hraběte Swéerts-Spork, fundaci potvrdila císařovna Marie Terezie.

Manželé v Konojedech založili klášter servitů s asketickou školou v roce 1746. Jednalo se o největší servitský klášter v českých zemích. Císař Josef II. klášter zrušil v roce 1786. Po roce 1945 obsadila bývalý klášter Československá lidová armáda, která celý objekt přivedla do stavu ruiny v roce 1990, tento stav trval až do nedávné doby, kdy klášter koupil soukromý investor z Prahy a ve spolupráci s Ústeckým krajem opravuje zámek i monumentální kostel Nanebevzetí Panny Marie.
Z Konojed pokračujeme prudkým stoupáním do obce Bílý Kostelec (kdysi Weißkirchen), kde je trvale uzavřená ruina kostela sv. Havla, ruinou se stal po propadu klenby kolem roku 1975, nyní patří městu Úštěk spolu s opuštěným hřbitovem na ostrožně v jinak obydlené vsi.
Dále pokračujeme stále po silnici do kopce do obce Mukařov (dříve Munker), kde byl kostel sv. Františka, který byl v havarijním stavu odstřelen v roce 1982. Tehdy chtěl kostel zachránit příslušný farář, který řekl církevnímu tajemníkovi, aby mu dal peníze co má stát na demolici a on kostel na vlastní odpovědnost opraví. Nepochodil a zázrak jako ve filmu Zapomenuté světlo se nekonal. Na hřbitově v Mukařově leží strojvedoucí z tratě Verneřice -Lovečkovice/Úštěk/Velké Březno, který zemřel ve věku 23 let v roce 1917. Jestli při výkonu služby, můžeme pouze spekulovat. Na hřbitově stojí torzo gotické věže původního románského kostela, v roce 2001 se věž částečně zřítila. Mukařov byl do roku 1978 i nejvýše položeno zastávkou na trati do Verneřic (576 metrů nad mořem).
Trať byla zrušena rozhodnutím FMD v březnu 1978 k 27. 5. 1978. Škrtnutí perem úředníků na zlepšovací návrh zaštítěný Závěry 14. sjezdu KSČ bylo osudové, a tak spolek Zubrnická museální železnice a jejich předchůdci již 46 let trať staví znova, ale vyjma tratě Lovečkovice - Verneřice, trasa do Verneřic byla prodána, úsek Lovečkovice - Mukařov spolku Trammuzeum, zbytek do Verneřic zemědělskému podniku.
V roce 2022 spolek Trammuzeum odstranil nálet na části tělesa, od té doby se stav nezměnil (viz Cestujeme 15. 3. 2022). Z Mukařova je možno projít kolem torza bývalé zastávky a napojit se na uhelnou naučnou stezku a dojít k muzeu tratě do Lovečkovic a dále třeba autobusem do Úštěka na vlak. V Úštěku bylo revitalizována bývalá dopravna Úštěk horní nádraží spolkem Zubrnická museální železnice. V dolním nádraží je v provozu lidový hostinec, denně od 10 ti hodin.

Martin Kubík

   

Právě přítomno: 258 hostů a žádný gestor