Vladimír Selucký se zamýšlí nad (ne)koordinací rekonstrukce železniční trati s výstavbou terminálu MHD v Brně-Starém Lískovci

K vyššímu zájmu o využívání ekologické železniční přepravy osob jednoznačně přispívá i budování nových zastávek. Je tomu tak i v Brně a okolí. Při rekonstrukci a elektrifikaci traťového úseku Brno-Horní Heršpice – Střelice (trať č. 240/244) byly v roce 2021 zřízeny nové zastávky Brno-Starý Lískovec a Ostopovice.
Zastávka Brno-Starý Lískovec má bezbariérový vstup na ostrovní nástupiště o délce 220 metrů, které vyhovuje všem evropským normám. Finanční náklady na její výstavbu nebyly jistě malé. Potud mohou znít jen pochvalná slova.

Když jsem si v únorovém čísle Brněnského metropolitanu přečetl povzdech jedné ze zastupitelek města Brna o tom, že k zastávce se chodí po prkně přes potok, byl jsem poněkud zmaten. Není to jen předjarní vtip? Zaneprázdněn jinými záležitostmi jsem uskutečnil „exkurzi“ na zastávku až jednoho slunného dne v dubnu. Onen zmíněný povzdech nebyl vtipem. Situace na místě byla ještě horší. Prkno přes hladinu potoka Leskava odnesla zřejmě velká voda a tak zůstal jen přístup pro fyzicky zdatné cestující. Jako starému sportovci se mně skok přes vodu povedl… Ale tato cesta – necesta je jen pro obyvatele přilehlé zástavby. Ti ostatní musí dojít, sice po pěkném chodníku, ale cca 700 metrů na nejbližší zastávku městské dopravy. Ani příjezd osobním automobilem k zastávce není možný.
A tak jsem se podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, obrátil na Magistrát města Brna s dotazem, kdy a jakým způsobem bude vlaková zastávka obsloužena městskou dopravou. Z odpovědi MMB cituji: „Projekt výstavby Terminálu IDS Starý Lískovec je aktuálně ve fázi aktualizace stanovisek dotčených orgánů… Co se týká plánovaného vedení linek hromadné dopravy k terminálu ve Starém Lískovci, pak jak vyplývá z Plánu dopravní obsluhy statutárního města Brna pro roky 2025–2039, předpokládá se, že do terminálu bude zajíždět trolejbusová linka…“.
Záhadnou – a stále aktuální – otázkou bez odpovědi zůstává, proč nebyla výstavba terminálu městské dopravy časově koordinována s rekonstrukcí železniční trati a výstavbou vlakové zastávky. Odpověď jsem hledal i v krásné knize Ondřeje Sekory Kronika města Kocourkova, kde je i kapitola o dopravě. Ale ani tam jsem ji nenašel.
Vladimír Selucký

Právě přítomno: 252 hostů a žádný gestor