Vladimír Selucký skládá hold motorovému vozu M 131.1, známu pod přezdívkou Hurvínek

 

V roce 1948 vyjel z bran Tatry Kopřivnice prototyp motorového vozu M 131.101, později známý pod přezdívkou Hurvínek. Ještě téhož roku byla zahájena sériová výroba, která pokračovala až do roku 1956. Výroba se postupně přesunula z Kopřivnice do Vagónky Tatra ve Studénce. Celkem bylo vyrobeno úctyhodných 549 vozů. Stotřicetjednička byla vybavena vzduchem chlazeným dvanáctiválcem Tatra T 301 o výkonu 155 k při 1600 ot./min. (114 kW) odvozeným od motoru, kterým byly vybaveny legendární nákladní automobily Tatra 111. Přenos výkonu byl mechanický, velkoprostorový oddíl pro cestující nabízel 48 míst k sezení.

Motorové vozy M 131.1 opanovaly osobní dopravu na vedlejších tratích doslova od Chebu až po Čiernou nad Tisou. Výjimečně byly nasazovány i na rychlíkovou vozbu za chybějící vozy řady M 262.0. Často byly použity i při lehkém posunu. Ve své době patřily vůbec k nejspolehlivějším hnacím vozidlům. Mezi cestujícími i strojním personálem byly i přes velmi skromné vybavení oblíbeny.
Sám pamatuji velký počet těchto motoráčků v pravidelném provozu. Zde se chci zmínit podrobněji o jednom – M 131.1463. V provozu byl od 2. 7. 1955 a celý svůj „provozní život“ setrval na jednom místě: Ve strojové stanici Ždánice, patřící pod lokomotivní depo Břeclav. A tak celá léta spolehlivě sloužil na trati Čejč – Ždánice a Hodonín – Zaječí. To bylo zcela výjimečné. Hnací vozidla všech řad byly a jsou přemísťovány mezi různými služebnami podle provozní potřeby dopravců. Dnes je spolu s prvním vozem této řady M 131.101 zařazen v parku historických vozidel Českých drah.
Lokálku Čejč – Ždánice, jejíž vznik se datuje rokem 1908, potkal bohužel stejný osud, jako jiných drah místního významu. V květnu 1998 zde skončila osobní doprava a rozhodnutím MD z října 2006 byl zrušen úsek Uhřice u Kyjova – Ždánice. Na drážním tělese byla následně vybudována cyklostezka. Zbývající část Čejč – Uhřice u Kyjova je v současnosti v majetku privátní firmy, která zde pořádá letní zážitkové jízdy.
Budiž i tyto řádky poklonou před prací konstruktérů a těch, kteří jejich myšlenky v našich lokomotivkách a vagónkách dokázali proměnit ve skutečnost. A také před strojvůdci a dílenským personálem, kteří se zasloužili o spolehlivou službu Hurvínků na našich kolejích.

Na přiložených fotografiích je zachycen motorový vůz M 131.1454 při jízdě z Bruntálu do Malé Morávky dne 15. května 2014 v prostoru zastávky Rudná pod Pradědem. Tento den každoročně pořádají strojvedoucí z Krnova vzpomínkovou jízdu k pomníčku jejich kolegy Pavla Trojka, který zde zahynul 15. května 2000 při jízdě prakticky nebrzděné nákladní soupravy v posledním oblouku před Malou Morávkou na klesání 44 promile. Při vzpomínkové jízdě 15. května 2014 hustě pršelo a strojvedoucí na M 131.1454 odmítl z důvodu snížené adheze jízdu z Rudné pod Pradědem do Malé Morávky. K pomníčku tak tehdy došli účastníci této vzpomínky pěšky a ti největší odvážlivci na kolech.

Vladimír Selucký


 

Právě přítomno: 179 hostů a žádný gestor