Pohled do zahraničí – doc. Dr. Roman Štěrba

Železniční odbory EVG s podporou představenstva Deutsche Bahn žádají 300 mil. EUR na podporu segmentu jednotlivých vozových zásilek.. Podle EVG je státní podpora nutná, pokud chce Německo splnit své cíle ochrany klimatu. Vládní koalice by podle EVG měla podporu jednotlivým vozovým zásilkám zahrnout již do spolkového rozpočtu pro rok 2023, který se bude schvalovat v polovině listopadu.

Bez finanční podpory se může spolková vláda rozloučit se splněním svého cíle, přesunout do roku 2030 ze silnice na železnici čtvrtinu nákladní přepravy. Železnice přitom oproti kamionům produkuje o 80% méně emisí skleníkových plynů. Zástupci odborů EVG v podnikové radě DB Cargo se v dané věci obrátili dopisem na zástupce parlamentních politických frakcí v rozpočtovém a dopravním výboru Spolkového sněmu.
Reakce spolkového ministra dopravy Volkera Wissinga (FDP) na sebe nenechala dlouho čekat. Požadavek odborů EVG spatřuje jako oprávněný a podporuje takové snahy. Podle ministra je otázka, jak bude sestaven spolkový rozpočet, nicméně železniční doprava je pro spolkovou vládu prioritou. V roce 2021 podpořila spolková vláda segment jednotlivých vozových zásilek částkou 80 mil. EUR. V letošním a příštím roce je pro stejný účel počítáno pouze s poloviční částkou, pro roky 2024 a 2025 pouze se čtvrtinou této částky.
Podle vlivného Sdružení německých dopravců (VDV) je podpora jednotlivých vozových zásilek důležitá pro splnění cíle přesunout ze silnice na železnici 25% objemu přepravy do roku 2030. Podle VDV je před železniční nákladní dopravou a infrastrukturou mnoho výzev, které musí být podpořeny politicky i finančně, aby se situace zlepšila.
doc. Dr. Roman Štěrba


ZDROJE:
https://bahnblogstelle.com/192227/deutsche-bahn-und-gewerkschaft-wollen-300-millionen-euro-fuer-gueterverkehr/

https://bahnblogstelle.com/192239/verkehrsminister-wissing-offen-fuer-mehr-geld-fuer-einzelwagen-gueterverkehr/
 

Právě přítomno: 210 hostů a žádný gestor