Pohled do zahraničí – doc. Dr. Roman Štěrba

DB Netz z koncernu Deutsche Bahn (DB) chce s pomocí tzv. ostrovní elektrizace rozvíjet svoji síť konvenční železnice. Výstavba prvních elektrizovaných „ostrovů“ začala ve spolkové zemi Schleswig-Holstein. Elektrizaci trolejovým vedením nebudou mít tratě v celé délce, nýbrž jen v kratších úsecích. Na tratích mohou potom jezdit bateriové vlaky, jejichž akumulátory se dobíjí při jízdě pod trolejí a z baterií se energie využívá při jízdě na neelektrizovaných úsecích. Plánování a výstavba takových ostrovů je významně levnější ve srovnání s liniovou elektrizací celých tratí.


Bateriové vlaky pro spolkovou zemi Schleswig-Holstein dodá Stadler v počtu 55 a první z nich budou předány v květnu příštího roku. V první etapě dobuduje DB trolejové vedení na nádražích ve městech Kiel a Büchen a do konce roku 2023 i ostrovní elektrizaci podél západního pobřeží u měst Heide, Husum a Tönning. Nejen ve spolkové zemi Schleswig-Holstein plánuje DB ostrovní trolejové vedení. Další záměry jsou směřovány na jih spolkové země Rheinland-Pfalz a do regionu Rhein-Ruhr v zemi Nordrhein-Westfalen.
Do roku 2040 chce DB svoji dopravu provozovat klimaticky neutrálně. K tomu však vede zatím ještě dlouhá cesta. Celkem kolem 62% tratí ve Spolkové republice Německo je elektrizovaných, země Schleswig-Holstein však za celostátním podílem zaostává o téměř 30%. S vybudováním promyšlené ostrovní elektrizace se podíl zemských tratí pro elektrické vlaky s bateriemi více než zdvojnásobí na 68%.
Díky ostrovní elektrizaci se flotila naftových vozidel DB značně zmenší, alespoň v osobní dopravě. V nákladní dopravě je převážná část dieselových lokomotiv DB nasazena v seřaďovacích stanicích. Koncern DB chce ve střednědobém výhledu počet čistě naftových vozů a jednotek snížit na nulu a v nákladní dopravě DB sází na duální lokomotivy s dieselovým motorem.
doc. Dr. Roman Štěrba


ZDROJ:
https://bahnblogstelle.com/192407/deutsche-bahn-will-mit-oberleitungsinseln-diesel-flotte-weiter-verkleinern/

 

Právě přítomno: 257 hostů a žádný gestor