Podřipské lokálky dlouhodobě poškozují samosprávné kraje - protíná je Středočeský a Ústecký kraj. Jak známo, každé čtyři roky se konají krajské volby (na podzim budou další!), zvítězí-li strana, která má k železnici kladný poměr, jsou vlaky podporovány, zvítězí-li opak, je to pro kdekterou trať tragické.

V roce 2006 poškodil trať v úseku Bříza obec (tehdy ještě Račiněves) - Libochovice Ústecký kraj, naopak po výhře železničně nepřátelského STAN ve Středočeském kraji v roce 2020 „zaklepala bačkorami“ generálně opravená trať se zvedacím mostem z Vraňan do Lužce nad Vltavou. Patrně by podpora provozu na trati o délce 3 km, která přirozeně navazuje na podřipské lokálky ve Vraňanech a hlavní trať Praha - Berlín tragicky narušila rozpočet skvělého kraje.
Stejně tak byla posléze zastavena veškerá doprava na odklonové trati Straškov – Kmetiněves - Zlonice. V prosinci 2023 následovala strašidelná redukce na trati Slaný - Louny a s tím byla zrušena dopravní služba (trvalé VSDZ) výpravčího v žst. Zlonice a Klobukách. Zcela mimo dopravní chápání bylo zavedení trvalé VSDZ v uzlových Zlonicích, kde by mohly jinak jezdit i odklonové vlaky od Straškova. I proto při současné dlouhodobé výluce Libochovice - Louny nemohou jezdit soupravové vlaky přes Kmetiněves na Zlonice, pravidelně vystavované depem Louny (jinak se nově navážejí, když není výluka, přes Budyni!). A muselo se těžko improvizovat, aby motory vystavovaly Kralupy, kde je navíc depo v částečné ruině.
Kdysi byl na Podřipských lokálkách výpravčí v Roudnici-Hracholusky (cca 2003), Kmetiněvsi (do GVD 1989) či v Libochovicích (cca 2007). Komerční pokladna byla do cca roku 1997 v Mšených Lázních (nyní budova zbořena), v Budyni (cca 1997), v Horních Beřkovicích, Vražkově i Klenči. Všechny pamatuji z praxe SPŠD v roce 1981. Vše je pryč. Na trati zmizeli již dávno průvodčí - vlakvedoucí, nákladní dopravu zlikvidovala neviditelná ruka trhu. Ale zato jezdí ze Straškova soukromá železniční firma až do Legolandu!
Asi tak vypadá situace na této zkoušené oblasti na zlatém pruhu země české. Praotec Čech se obrací v mohyle!

Martin Kubík

Právě přítomno: 263 hostů a žádný gestor