Další z řady plánovaných jednání odborových centrál působících u SŽ se zaměstnavatelem proběhlo tentokrát kombinovanou formou, kdy část účastníků byla přítomna fyzicky v sídle SŽ a část připojena pomocí aplikace MS Teams. Celé jednání řídil a moderoval Ing. Pospíšil.

Na úvod jednání personální ředitel Ing. Koucký shrnul všechny organizační změny, které proběhly k datu 1.4.2023. Dále podrobně okomentoval mzdový rozbor za měsíc březen 2023, ale i za první čtvrtletí roku 2023. Proběhlo i pravidelné srovnání s průměrnou mzdou v ČR a v segmentu dopravy. Každopádně při započtení stále vysoké inflace (březen 16,1 %) výše reálné mzdy nedosahuje ani 92 %. Ing. Kohoutová doplnila informaci a zaslání Rozpisu plánu MOON, Odměn na posílení motivace i Zálohového přídělu FKSP na rok 2023 na jednotky. Připomněla, že stále platí úkol SR SŽ o snížení 2 % zaměstnanců v řídících a průřezových činnostech. Ing. Koucký dále zmínil zaslání informací z odboru 08 na jednotky o možnosti objednávání termoprádla za body a také možnosti objednávání pánských pulovrů pro ženy. V pokynech personálního ředitele bude znovu zmíněna informace o mikinách pro vybrané zaměstnance s nárokem na OOPP.

Po odsouhlasení záznamu z minulého jednání došlo na diskuzi, co s příspěvkem na rekreaci z C-FKSP. K dnešnímu dni byla vyčerpána určená částka a zástupci OC byli Ing. Kouckým požádáni o možnost převedení prostředků určených pro jednotlivé OC na další posílení příspěvku na rekreace. Po dlouhé diskuzi nejen nad letošním rozpočtem, ale i budoucím možným přerozdělováním finančních prostředků určených na FKSP, došlo k částečné shodě a posílení příspěvku na rekreace z C-FKSP. Od zítřejšího dne (26.4.2023) bude opět možnost čerpat dovolenou s příspěvkem z C-FKSP. Jak dlouho vydrží? Uvidíme. Stále existuje možnost využít příspěvek na rekreaci z jednotlivých organizačních jednotek, dle jejich schválených zásad…

Ing. Pospíšil v další části okomentoval využívání nové možnosti čerpání FKSP, a to prostřednictvím karty EDENRED. Ke konci měsíce března byla vyčerpána cca jedna šestina prostředků poskytnutých téměř 17000 zaměstnanců SŽ. Většina zaměstnanců využila prostředky v síti lékáren. Zástupci OC byla vznesena i připomínka k problémům s čerpáním v některých jednotlivých případech. Vždy je třeba prověřit každý konkrétní případ a projednat s dodavatelem. Dotaz byl i na úplné dočerpání karty do nuly, kdy např. při částce 1100 Kč lze pokrýt 1000 Kč z karty a zbytek zaplatit v hotovosti.

Ing. Koucký seznámil zástupce OC s jednáním na úrovní personálních ředitelů s poskytovatelem pracovně lékařských služeb. Obzvláště při nástupu nového zaměstnance dochází k prodlevě v termínu objednání na prohlídku i jednoho měsíce. Někteří potencionální zaměstnanci za tuto dobu ztratí o práci v železničních podnicích zájem, což přináší problémy nejen SŽ, ale i ČD a ČD Cargo.

V oblasti KOP proběhla diskuze nad dlouho trvajícím výběrovým řízením a problémy s plněním termínů u jednoho subdodavatele (Františkovy Lázně). Situace by se měla srovnat v druhé polovině roku, a díky vstřícnosti zbývajících tří poskytovatelů i vedení SŽ probíhají KOP téměř dle plánu. Zmíněna byla i těžká práce hlavně komandujících, kdy v jeden den zaměstnanci termín a místo KOP přidělili a druhý den bylo všechno jinak. Všem, kteří si museli vyslechnou ze strany nespokojených zaměstnanců jejich někdy i oprávněné nářky patří velký dík. Důležité je, že KOP probíhají a neopakuje se rok 2012, kdy došlo pouze k jakési kompenzaci za KOP.

Součástí jednání OC nebyla tentokrát pracovní skupina k institutu střežení pracoviště. Na samostatném jednání se sejdeme se zástupci zaměstnavatele a náměstky pro řízení provozu z jednotlivých OŘ ve dnech 4.-5.5.2023 v Kořenově.

Další jednání OC je plánováno na 23.5.2023

Za PV OSŽ Správy železnic Miroslav Maincl

Právě přítomno: 377 hostů a žádný gestor