Naposled v tomto roce se setkali zástupci odborových centrál působících u Správy železnic se zaměstnavatelem, a to tentokráte elektronickou formou pomocí aplikace MS Teams.

Poté co vláda odsouhlasila novou výši minimální mzdy na období po 1.1.2024, došlo i k úpravě částek pro pracovníka dozoru v nové PKS na rok 2024.  Tímto v podstatě došlo k ukončení technického čtení. Nejpozději v pondělí 18.12.2023 dojde ke zveřejnění, a to jak na stránkách zaměstnavatele, tak i na našem webu.

Hlavním bodem jednání byla diskuze nad rozdělováním FKSP v roce 2024. Po odsouhlasení „úsporného“ vládního balíčku dochází k novým podmínkám tvorby, ale i dělení FKSP. Nově se nebude tvořit FKSP ze 2% mezd, ale pouze 1%. Navíc z tohoto 1% musí zaměstnavatel polovinu použít na penzijní program zaměstnanců. V podstatě to znamená, že zaměstnanec, kterému již teď SŽ přispívá částkou dle Směrnice 29, bude dostávat o 250 Kč měsíčně více. Zbytek tedy cca jedna čtvrtina částky obvyklé se bude rozdělovat dle nových pravidel. Do letošního roku fungoval C-FKSP (30%), a zbytek částky (70%) se posílal na jednotky, které s touto částkou dále hospodařily podle svých zásad.

Zástupci OC se již při kolektivním vyjednávání shodli, že se nebude přispívat zaměstnancům na stravu. Tím končí společný názor OC na dělení FKSP.  Některé centrály by chtěly rozdělit „spravedlivě“ zbytek peněz na kartu jako tomu bylo v tomto roce. Mimochodem téměř čtvrtina peněz je ještě v tomto období na kartách, a zaměstnanci je ještě nepoužili.  Snahou OSŽ je alespoň v omezené míře poslat část prostředků na jednotky, aby byla zachována možnost financovat setkávání zaměstnanců na různých společenských akcích. ˇ

K dohodě každopádně nedošlo a hned na začátku roku nás čekají těžká jednání. První termín, kdy se sejdeme je plánován na 12.1.2023.

Za PV OSŽ Správy železnic Miroslav Maincl

Právě přítomno: 190 hostů a žádný gestor