Ještě koncem roku 2015 se s utajenými informacemi mohl seznamovat jen šéf ČD Pavel Krtek. Ten v prosinci loňského roku vyzval členy představenstva, aby si zažádali o bezpečnostní prověrky. Začátkem srpna 2016 získal bezpečnostní prověrku se stupněm Důvěrné již čtvrtý z pěti členů představenstva a to František Bureš, mající na starosti majetek, techniku a servis.

Důvodem bezpečnostních prověrek je zejména napjatá situace v Evropě, kdy se manažerům může stát, že budou muset řešit přesuny vojáků či armádního materiálu nebo dopravu v různých krizových situacích. Prověrka od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) má vedení umožnit mimo jiné nahlížet do citlivých dokumentů a na jejich základě přijímat příslušná rozhodnutí. Do těchto dokumentů smí nahlížet jen členové představenstva s bezpečnostní prověrkou na stupni Důvěrné. NBÚ zkoumá kromě čistého trestního rejstříku i příjmy a různé databáze. „Prověrka na stupeň Vyhrazené pro běžnou práci v opravárenských depech plně dostačovala. V souladu s Usnesením Představenstva ČD o posílení bezpečnosti na ČD jsem na jaře tohoto roku požádal NBÚ o provedení vyššího stupně prověrky na Důvěrné, kterou jsem ke dni 8. 8. 2016 obdržel,“ popsal Bureš pro Lidovky.cz. Pátý člen představenstva Ludvík Urban, který má na starosti regionální integraci, má o bezpečnostní prověrku již zažádáno.

Stupeň prověrky Důvěrné je druhý „nejmírnější“ ze čtyř stupňů, které zákon definuje. Nejnižší je Vyhrazené, který vydává zaměstnavatel a NBÚ ho následně jen nahlásí.

Pak následuje Důvěrné, Tajné a Přísně tajné. V obou nejvyšších případech jsou už do prověrky aktivně zapojeny tajné služby.

Pro lepší představu jaké informace nesou stupeň utajení důvěrné jde například o: zabezpečení ochrany objektů cizích zastupitelských úřadů, systém ochrany korunovačních klenotů nebo receptury materiálů používaných při výrobě bankovek.

zdroj: Lidovky.cz

 

-PBS-

Právě přítomno: 1602 hostů a žádný gestor