Po loňském fiasku, kdy plánovaná oprava tratě mezi stanicemi Hanušovice a Lipová Lázně nebyla vůbec zahájena, bylo vypsáno nové výběrové řízení, v němž s nejvýhodnější nabídkou zvítězila stavební společnost OHL ŽS Brno se subdodavateli IDS Olomouc, Tomi Remont a Signalprojekt.

Právě subdodavatele se loňskému vítězi výběrového řízení (firma Klement, a. s.) nepodařilo vůbec zajistit, takže výluka tratě byla v roce 2015 prakticky zbytečná, což mimo jiné odsoudili starostové zdejších obcí i jejich obyvatelé.

Opravné práce na 36 km dlouhém traťovém úseku mezi Hanušovicemi a Jeseníkem byly zahájeny 1. června 2016 a měly by být ukončeny 9. prosince 2016, respektive 1. března 2017. Již od 14. dubna 2016 je ale na celé trati zavedena náhradní autobusová doprava, vzhledem k výlukám na ostatních úsecích této tratě. Podle vyjádření tiskového mluvčího SŽDC Marka Illiaše se stavba drží schváleného harmonogramu. „Během výluky traťového úseku Hanušovice – Lipová Lázně budou provedeny rekonstrukční a opravné práce na železničním svršku, spodku, mostních objektech a související železniční infrastruktury,“ konstatuje Illiaš. Jak dále dodává, práce se dotknou jak kolejí, výhybek a železničních přejezdů, tak i mostů a propustků, jakož i drážní kabelizace, osvětlení a rozvodů. Vybudována budou rovněž nová nástupiště a přístupové plochy k nim. Hlavním účelem této stavby je odstranění propadu rychlosti na zmíněné trati a zvýšení komfortu a bezpečnosti železniční dopravy (o aktuálním stavu v rekonstrukci této tratě viz Obzor č. 15).

Pokud se týká dopadů na provozní zaměstnance v železničních stanicích, nebudou podle vyjádření Marka Illiaše prakticky žádné, neboť se v tomto případě nejedná o stavbu dálkového řízení, jako je tomu například v úseku téže tratě z Hanušovic do Bludova, kde budou dvě stanice (Ruda nad Moravou a Bohdíkov) řízeny od 3. října dálkově ze Šumperka. „Personální dopady po dokončení rekonstrukce v mezilehlých stanicích (Jindřichov na Moravě, Branná, Ostružná, Horní Lipová, Lipová Lázně) nebudou žádné, nejedná se o stavbu dálkového řízení,“ potvrzuje Illiaš.

Souběžně s rekonstrukcí tratě mezi stanicemi Hanušovice a Lipová-Lázně a revitalizací tratě Hanušovice – Bludov (kterou provádí firma Eurovia), probíhá také rekonstrukce železniční stanice Hanušovice (Eurovia) a rekonstrukce železniční stanice Jeseník (Signalbau). Všechny čtyři stavby, ležící na jedné trati, by měly být dokončeny v tomto roce, přičemž  na úseku mezi Bludovem a Hanušovicemi by měl být zahájen železniční provoz již 3. října. Na trať mezi Hanušovicemi a Jeseníkem by se vlaky měly vrátit 9. prosince (podle dodatku ke stavbě je ale ukončení stavebních prací posunuto na 1. 3. 2017 – viz Obzor č. 15).

Investorem všech zmíněných staveb je SŽDC, stavební správa východ (prostřednictvím státního fondu dopravní infrastruktury), přičemž je požádáno o příspěvek z Fondu soudržnosti EU.

Miroslav Čáslavský

Právě přítomno: 232 hostů a žádný gestor