Při fotografování posledních dnů starého pantografu jsem se zatoulal k vlečce k Vltavě, do dříve věhlasné bývalé žst. Praha-Holešovice přístav, která měla i svého přednostu, v období socialismu náčelníka. Jednoho z nich jsem znal osobně - jmenoval se p. Ráž a léta, již jako důchodce, jezdil na chatu do Mníšku pod Brdy. Svého času dělal i dopravního kontrolora. Vždy mi říkal: „Nezajímalo mě, jak jsou vyčištěné petrolejky, zajímalo mě hlavně, jaký je ten který zaměstnanec člověk a dopravák, nic víc.“ Již asi deset let není mezi námi.

Při zjišťování stavu vlečky jsem zjistil, že koleje do areálu přístavu dosud leží a vypadají sjízdně, avšak vlečka byla k 20. říjnu 2015 (!) úředně zrušena, nikoli po povodni v roce 2002, jak se léta mylně rozšiřovalo do veřejnosti. Kupodivu ještě před povodní byly všechny vlečky, odbočující z původní vlečky, která vedla do 80. let ze žst. Praha-Bubny přes Argentinskou ulici, zrušeny již půl roku před povodní a to shodně k 28. únoru 2002! Jednalo se o továrničky a provozovny, jako Ferona, Pergamentka, Energetické závody, Správa pošt a telefonů, Selekta, Ahema či Mlýny a pekárny. Pouze vlečka firmy Wolf skončila v roce 2006. Na tomto dlouhém seznamu je vidět, jak byly Holešovice průmyslová oblast a jak po roce 1989 došlo k cílené likvidaci všech podniků v tomto prostoru, aby byl zastavěn (včetně části bývalého pivovaru Měšťan) developerskými projekty, hlavně obytnými domy pro vysokou klientelu. Podle toho nyní vypadají i ceny v přilehlých restauracích. Z centrálního bývalého drážního a přístavního objektu byl udělán další minipivovar, kde nejlevnější pivo stojí 38,- Kč, ale cenová hladina jídel je astronomická. Při mé návštěvě na „jedno“ pivo zde obsluhovaly Asiatky bez znalosti češtiny, mluvily pouze anglicky.
Posledním přepravcem, který použil vlečku do přístavu, byl ještě kolem roku 2009 pražský dopravní podnik, který tam dopravil kolejnice a pražce pro rekonstrukci tratě v ulici Komunardů…
Nyní může naše procházka do přístavu začít v komunitní zahradě Maringotka, jejíž plot obepíná vlečka, a pokračovat kolem roztodivných ohrad a plácků kolem části přístavu, kde ještě stojí portálový jeřáb na překládku zboží z vozů na lodě, spatřit můžeme i komunitní loď s plovoucím kostelem náboženské společnosti (sekty) a pak jsme již v nové zástavbě a u minipivovaru, naproti minipivovaru se do dnešních dnů udržela stará přístavní hospoda U přístavu, Jankovcova 31.
Martin Kubík

Právě přítomno: 406 hostů a žádný gestor