Kdo tráví čas v západočeské lázeňské oblasti, může použít například jízdenku Egronet a projet oblast saského Vogtlandu. Jízdenka platí na všechny druhy dopravy včetně tramvají i v Plauen (Plavno). První zastávkou budiž Bad Elster, což jsou saské lázně prvně připomínané vroce 1669, v roce 1848 povýšil saský král Friedrich August II. (1797-1854) lázně na Saské státní lázně, tento titul nesou dodnes.

V lázních se nacházejí léčivé prameny s teplotou 34-36 stupňů, používané ke koupelím v bazénech s koncentrací šestiprocentní soli, jsou zde i tři minerální prameny k pitným kúrám. Skleničky (nikoli škodlivé plastové kelímky) vám bezplatně zapůjčí u vchodu do picího pavilonu. Zastávka (bývalá žst) Bad Elster leží dva kilometry od lázní, k lázním vede příjemná značená lesní cesta.
Trať Cheb - Františkovy Lázně – Vojtanov - Bad Brambach - Plauen byla otevřena již v roce 1865 (s tím, že původně vedla trať z Oelsnitz (Olešnice) přes Falkenstein (tento úsek již neexistuje), spojovací trať Oelsnitz - Plauen byla otevřena v roce 1874. Trať byla dvoukolejná, v roce 1946 byla druhá kolej v rámci reparací odvezena do SSSR. V roce 1980 za časů DR byla na dva úseky Bad Brambach - Raun a Adorf - Pirk opět druhá kolej vrácena, avšak po zrušení pravidelné nákladní mezinárodní dopravy přes přechod Vojtanov/Bad Brambach význam tratě značně poklesl.
Vraťme se do Bad Elster, kde můžeme nastoupit v centru do autobusu a dojet do města Adorf. Adorf je (spíše byl) konečnou tratě Chemnitz – Aue – Muldenberg – Zwotental - Adorf. Střední část tratě byla zrušena po vybudování přehrady. Posléze chtělo DB Netz zrušit i úsek Adorf – Zwotental. Ten však zachránil spolek Obervogtländischer Eisenbahn, který zde bude v letošní sezoně provozovat každou druhou sobotu v měsíci výletní jízdy třemi páry vlaků s přípojem od Chebu. První vlak z Adorfu bude odjíždět v 10.58 h, pak 12.58 a 14.58 h.
Historický motorový vůz VT 95 bude zastavovat v zastávce Gunzen, kde je pěkná hrázděná budova zastávky a ozdobné nádražní hodiny.
V Zwotentalu možno přestoupit na pravidelné vlaky ve směru Falkenstein - Plauen/Zwickau, či na Kraslice. V Plauen můžeme město projet tramvají a přitom také navštívit v sezoně provozovanou parkovou elektrickou železnici http://parkeisenbahn-plauen.de/ (najdeme ji na mapy.cz). V Plauen doporučuji navštívit levnou restauraci s teplým jídlem a místním pivem v Neundorferstrasse 10. Z Plauen se poté vrátíme vlakem směr Vojtanov přes Oelsnitz.
Martin Kubík
       

Právě přítomno: 179 hostů a žádný gestor