Dopravna D3 Hostomice pod Brdy leží v km 18,726 tratě Zadní Třebaň - Lochovice. V dopravně Hostomice jsou dokonce dvě vlečky, ale ani jedna není prakticky provozována. Kupodivu jednu z neprovozních vleček provozuje ta samá fyzická osoba jako také neprovozní vlečku Buzuluk Komárov (viz Cestujeme s Obzorem 1. 12. 2020). Lze dohledat v Seznamu vleček na stránkách Drážního úřadu. https://www.ducr.cz/images/drurad/dokumenty/technici/Seznam_provozovanych_vlecek_2.11.2020.pdf

V roce 2018 byla z důvodu vybudování bezbariérového nástupiště poškozena manipulační kolej č. 3 zkrácením užitečné délky a vytvořením šturcové koleje, jak je neblahým zvykem posledních let na síti Správy železnic. A právě na této koleji se nyní nakládá dřevo z Brdských lesů (správně z pohoří Hřebeny). 4. 12. na 3. koleji probíhala nakládka dřeva do třech vozů Eas, které byly odsunuty mimořádně vedeným manipulační vlakem 7. 12. Pravidelný Mn 85381 totiž obsluhuje pouze šrotiště v nz Neumětely a vrací se do žst. DOZ Lochovice (viz Cestujeme s Obzorem, květen 2017).
Výpravní budova dopravny D 3 Hostomice je obydlena a udržována, na přilehlé zahradě možno spatřit malochov slepic a kohoutů, jak bývalo kdysi na všech lokálkách zvykem.
Město Hostomice patřilo od doby císaře Karla IV. do roku 1848 pod statky a vrchnostenskou správu hradu Karlštejn. V Hostomicích můžeme již několik let ochutnat pivo v obnoveném historickém pivovaru, původně točil pivo Zubrin, nyní Fabián. http://pivovarhostomice.cz/archiv Je zajímavé, že okolo tratě na Lochovice byl pivovar téměř v každém městečku a větší vesnici. Pivovar byl i v Osově (zbořen), v Litni (zrušen), v Lochovicích (zanikl) naopak vznikl pivovar ve Všeradicích. Hostomice jsou centrem regionálního významu. V Hostomicích se narodil věhlasný lékař MUDr. Václav Treitz (1819, Hostomice - 1872, Praha), po němž jsou pojmenovány různé anatomické pojmy. Na jeho rodném domě na náměstí možno spatřit původní pamětní desku.
Martin Kubík

Právě přítomno: 344 hostů a žádný gestor