Až do 22. září probíhá výluka mezi žst. Libochovice (DOZ Lovosice) a žst. Louny. Z důvodu výměny železničního mostu přes Ohři u bývalé žst. Koštice nad Ohří je na nedávno zcela rekonstruované trati opět zavedena náhradní autobusová doprava. Někteří lidé jsou nespokojeni a říkají - proč to nemohli dělat při předchozí dlouhodobé výluce?

Trať Lovosice - Libochovice byla uvedena do provozu již 22. října 1882, zatímco úsek Libochovice - Louny byl zprovozněn až 29. června 1902. Most přes Ohři by se příštího roku dožil 120 let, avšak po 119 letech je nyní snášen a nahrazen zcela novým mostem. Některé díly mostu jsou již na místě připraveny na montáž. Trať byla do poloviny 90. let 20. století řízena dle původního předpisu D2, výpravčí byl právě i v Košticích nad Ohří. Do roku 2019 byla trať řízena dle předpisu D3, po ukončení revitalizace je trať dálkově řízena z DOZ Lovosice dle předpisu D1.
Na trati byla do počátku 90. let silná nákladní doprava pro přepravu písku. V žst. Koštice nad Ohří bylo kolem roku 1980 instalováno zařízení TEST. 20. března 1982 jsem se zúčastnil poslední jízdy parní lokomotivy z depa Louny 556.014 právě do Koštic nad Ohří, kde byla pro železniční nadšence, rekrutující se vesměs ze studentů SPŠD v Masné, uskutečněna fotozastávka na mostě přes Ohři. 556.014 byla sešrotována po roce 1990 jako vytápěcí kotel, most kde pózoval, půjde do šrotu nyní.
Bývalá výpravní budova v Košticích nad Ohří je zcela prázdná a pustne, stejně tak bývalé skladiště. Do rekonstrukce v roce 2019 se v tehdejší dopravně D3 ještě pravidelně křižovalo. Po revitalizaci tratě byly všechny odbočné koleje vytrhány (ač u nádraží existuje velký sklad stavebnin) a traťová kolej je od přilehlého pole oddělena hlubokým příkopem. Po zavedení DOZ na trati byla místo Koštic zřízena výhybna v Radonicích nad Ohří, přičemž tam bylo zrušeno vystupování a nastupování cestujících, ač v těsné blízkosti je menší továrna a dělníci by měli po dokončení revitalizace rychlé spojení vlakem. O tom jsem již v Obzoru informoval dříve.
Revitalizaci tratě je třeba pochválit, avšak výše zmíněné peripetie trvají. Doufejme, že trať po celkové rekonstrukci a zvýšení traťové rychlosti na 100 km/h najde nové cestující.
Martin Kubík

Právě přítomno: 196 hostů a žádný gestor