Rožmitál je znám čtenářům „Cestujeme s Obzorem“ z 24. 10. 2020, kdy byl železniční svět v oblasti okraje centrálních Brd ještě v zdánlivém pořádku. Je zajímavé, že předchozí vedení Středočeského kraje naopak ještě v GVD 2021 počet spojů do Rožmitálu navýšilo a bylo možno krásné podbrdské město navštívit pohodlně celotýdenně i v dopoledních hodinách (odjezd z Březnice v 9.20 h), to naopak v roce 2020 nebylo možné. V Rožmitále je totiž celoročně otevřeno Podbrdské muzeum s rozsáhlou expozicí vývoje místního maloprůmyslu - cvočkařství a stálá sbírka historických automobilů, v prodeji jsou i pohlednice s příjezdem prvního vlaku do Rožmitálu 11. 6. 1899.

Dle nerealizovaných plánů měla trať z Rožmitálu pokračovat na Věšín - Chynín - Spálené Poříčí - Nezvěstice, měla se nazývat Transbrdská lokálka (zdroj: https://www.bezdruzickalokalka.cz/?p=historie/nerealizovane.html&m=menu_historie.html ).Právě proto byla železniční stanice situována poměrně daleko od centra města, to však postupně vedlo k souvislé novější výstavbě od nádraží směrem k centru.
Na rozkaz vedení Středoče ského kraje je od 12. 12. 2021 zastavena veškerá osobní doprava na trati Březnice - Rožmitál. A to i přesto, že MD za ministra Karla Havlíčka (ANO) bylo připraveno uvolnit peníze na udržení osobní dopravy na všech postižených lokálkách, kraj ovládaný jinými zájmy řekl jasné NE. V případě tratě na Rožmitál to znamená i odříznutí vesnic Skuhrov pod Třemšínem a Oslí (slouží i pro blízkou ves Namnice) či Zadní Poříčí od veškeré veřejné dopravy, autobus totiž do těchto vesnic nezajíždí, naopak železniční zastávky jsou přímo v centru obcí. Na dráhu je dvojí metr - někde vadí vzdálenost od centra, jinde je zase přítěž, jak se co hodí, že? Navíc nebude autobusy obsloužena ani oblast přímo u nádraží Rožmitál, zastávka autobusů je poněkud vzdálena za kruhovým objezdem.
Na oběd jsem navštívil restauraci na náměstí v Rožmitále, kde se rozproudila řeč s místními štamgasty, kteří letos v létě podepsali petici za zachování vlaků, jsou zklamáni nad ignorancí kraje. Říkají: „Byl zde i ministr dopravy Havlíček, ale dopadlo to takto!“ Další změna, která nastane na trati na Rožmitál, je, že od 12. 12. bude zrušeno řízení tratě dle předpisu D3 a dopravna D3 Rožmitál se změní na nákladiště a zastávku a provoz bude řízen dle předpisu D1, toto nařízení omezí kapacitu dráhy, protože do Rožmitálu pravidelně zajíždí manipulační vlak. A při možném obnovení osobní dopravy (stejně jako na trati Rakovník – Kralovice - (Mladotice) viz Cestujeme) může nastat problém. Je slabou útěchou, že má dle JŘ 2022 do Rožmitálu zajíždět několikrát za rok nostalgický vlak. Dopravce KPT Rail měl jezdit do Netolic a Týna nad Vltavou a jízdy pak zrušil. Oficiální stránky dopravce nefungují https://www.kptrail.cz/  Stav 3. 12. 2021.
Martin Kubík
                

Právě přítomno: 391 hostů a žádný gestor