Toulky Hornosázavskou pahorkatinou začněme v žst. Uhlířské Janovice na trati Kolín - Ledečko. Trať byla postavena po částech. 15. prosince 1900 byl otevřen úsek Kolín - Ratboř (cukrovar) - Uhlířské Janovice, 6. srpna 1901 byl zprovozněn i zbylý úsek do Ledečka, kde se trať napojila na páteřní posázavskou trať Čerčany - Světlá nad Sázavou. V žst. Uhlířské Janovice nyní probíhá generální rekonstrukce zabezpečovacího zařízení.

Současné protidrážní vedení Středočeského kraje chtělo původně zlikvidovat osobní dopravu i v úseku Uhlířské Janovice - Ledečko, to však naštěstí zarazil nynější ministr vnitra Rakušan (PirSTAN), protože tato oblast patří pod jeho volební obvod a jeho voliči mu posílali silné protestní dopisy. Ejhle, že to někde jde, podle Švejkova hesla „všichni jsou odněkud!"
Uhlířské Janovice byly kdysi sídlem okresního soudu a můj praděda Jaroslav Čermák (1873-1948), zde byl ustanoven v letech 1910-1920 c. k. notářem, s tím že jednou týdně úřadoval i na zámku toskánské větve Habsburků v Kácově. K tomu se váže příhoda, že jeho kočí celou úřední dobu seděl z dlouhé chvíle v kácovské hospodě (c. k. notář mu totiž platil celodenní diety) a zpět do Uhlířských Janovic šli koně více méně popaměti, v zimě jezdili na saních. V Uhlířských Janovicích je kostel sv. Aloise z Gonzagy, což je poněkud neznámý svatý, vybral si ho donátor kostela Alois II. kníže Liechtenstein (1796-1858) jako svého jmenovce a patrona.
V Uhlířských Janovicích můžeme obdivovat i malou synagogu postavenou po požáru v roce 1913. Občerstvit se je možno v jídelně na náměstí, kde je točené pivo klášterního pivovaru Želiv a velmi levná jídla. Z Janovic se vydejme dle mapy.cz pěšky přes lesy do vsi Stará Huť (kdysi zde byla sklárna) a při troše štěstí můžeme navštívit původní hostinec - je otevřen, jen když je majitel usedlosti doma a točí pivo z pivovaru Suchdol u Kutné Hory. Je to hostinec v statku z 18. století, středem dvora vedena silnice, po níž jezdí i autobusy PID. Ze Staré Hutě pokračujeme přes Čestín (hostinec a penzion U Janatů, teplá jídla po celý den) až do Zbraslavic na vlak tratě Zruč nad Sázavou - Kutná Hora. V hotelu Hubert u nádraží je možno ochutnat místní pivo zámeckého pivovaru Zbraslavice. Výpravčí je obsazen v žst. Zbraslavice a Malešov. Pěší trasa „z tratě na trať“ je dlouhá asi 18 kilometrů a vede převážně lesy a poli.
Martin Kubík

 

Právě přítomno: 420 hostů a žádný gestor