Fotogenické město Sobotka leží v Jičínské pahorkatině v nadmořské výšce 305 metrů nad mořem. Sobotka byla na město povýšena v roce 1498 králem Vladislavem II. Jagelonským. Feudálním panstvím patřila pod hrad Kost v Českém ráji. V roce 1666 postavil Humprecht hrabě Czernín z Chudenic (1628 - 1682) dominantu města lovecký zámeček Humprecht. Zámek patřil do roku 1926 šlechticům Kinský del Borgo Netolický, pak byl prodán městu, rodu patří dosud hrad Kost či zámek Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou.

Železnice byla do Sobotky přivedena 27. listopadu 1905 jako trať Skalsko - Dolní Bousov - Sobotka, 1. června 1906 byla trať prodloužena do Libuně a Lomnice nad Popelkou. Jak šel čas v divokých devadesátých letech, tak byli postupně rušeni výpravčí, nejprve byl zrušen v Březnu u Mladé Boleslavi - nyní není ani památka po výpravní budově - zbořena a nahrazena betonovým bunkrem.
Trať Mladá Boleslav město - Dolní Bousov je provozována dle předpisu D1 s mezistaničním úsekem dlouhým 18 km. Po zrušení výpravčího v Sobotce, kde byly na sklonku dopravních služeb pouze denní šichty a Mladějova v Čechách, kde byly naopak pouze noční směny, byla trať Dolní Bousov - Libuň změněna na D3. Tím došlo k prvnímu útlumu služeb a mizení provozních zaměstnanců. Dopravna D3 Sobotka leží v km 38,834, je vybavena dvěmi dopravními kolejemi, jednou manipulační a vlečkou Agropodnik Jičín, sklad Sobotka, vlečka je udržována, provoz je nárazový. Dirigující dispečer sídlí v Libuni, výpravčí Dolní Bousov je stanicí přilehlou. Dolní Bousov je sice dopravní uzel z hlediska souběhu tratí ze čtyř směrů, ale pravidelný provoz na trati Kopidlno – Dolní Bousov (patří nyní AŽD- zkušební trať) byl zastaven již v roce 2006, zbytek na Bakov poškodilo současné vedení Středočeského kraje, které tam zrušilo i turistický provoz.
Trať Mladá Boleslav - Dolní Bousov – Mladějov - Lomnice leží na území třech krajů, což je smrtící koktejl lokálek. Od září 2022 má být proto zastavena pravidelná doprava v úseku Mladějov (kraj Královéhradecký) - Lomnice nad Popelkou (kraj Liberecký), tím dojde k nekonečnému rozvratu celé sítě tratí v Českém ráji. Do Sobotky se tak lidé dostanou pouze od Boleslavi. Tím skončí i možné školní výlety do Sobotky vlakem ve směru od Lomnice atd.
V Sobotce je několik hostinců s teplým jídlem, u nádraží je hostinec, ale za mé návštěvy byl uzavřen, ač měl být dle rozvrhu pracovní doby otevřen, poblíž PZS v 38,708 P 4670 u dopravny Sobotka na zhlaví směr Bousov je jídelna - otevřeno pouze 10 - 15 hod. na náměstí je bývalý panský hostinec Pošta - teplá jídla po celý den.
Martin Kubík

Právě přítomno: 308 hostů a žádný gestor