Na sklonku června 2002, tedy před dvaceti lety, byla Báňským úřadem zastavena těžba černého uhlí v posledním dolem Kladna Libušín (dříve Schoeller, tato stará firma je zpět v ČR i nyní, např. https://www.schoeller-kresice.cz/o-nas/), koncem března 2002 byl zrušen i důl Tuchlovice, který byl ještě v roce 1997 spojen překopem s dolem Libušín. Již v roce 1982 byla ukončena těžba v dole Wannieck.

Všechny vlečky do jmenovaných dolů vycházely z žst. Kamenné Žehrovice (původně se žst. jmenovala dle pramenů Smečno, ač je město vzdáleno několik kilometrů). Vlečky Wannieck i Tuchlovice byly posléze zbaveny kolejí, na části vlečky k dolu Tuchlovice je cyklostezka. Poblíž dolu Wannieck je 56 hektarů rozlehlý rybník - spíše záplavové jezero, vzniklé těžbou, které je i přírodní památkou. Svého času patřily nemovitosti po dolu Wannieck do skupiny OKD, proto dle informací z tisku prodal prý pan Bakala pozemky nějaké budhistické společnosti, které zde chce vybudovat své centrum - viz: https://kladensky.denik.cz/zpravy_region/na-kladensku-ma-vzniknout-jedno-z-nejvetsich-center-buddhismu-na-svete-20190607.html
Zatím to vypadá, že stavba nijak nepokračuje, pouze jsou vykáceny nějaké náletové dřeviny. Jediná vlečka, která se ještě začíná v žst. Kamenné Žehrovice je 5,1 kilometrů dlouhá vlečka s úvratí do bývalého dolu Libušín. Dle Seznamu vleček Drážního úřadu je provozovatelem vlečky Důl Libušín společnost Railway Capitel, majitel vlečky firma ZKP Kladno-Vinařice. Vlečka je udržována v provozuschopném stavu a v areálu dolu je odstaveno několik vozů Falls, ale i dva dřeváky (dříve řada Be) pro nostalgické vlaky. V dolu dosud sídlí Báňská záchranná služba. O dolu Libušín se mediálně mnoho neví, pozornost je upřena většinou k hornickému skanzenu Meyrau u věznice Vinařice. Dolu Libušín jsem si všiml z únavné jízdy autobusu NAD, která se konala v únoru v úseku Kladno - Rakovník.
Lesy kolem Libušína nabízejí krásné procházky po značených cestách. V Libušíně v obci jsou celodenně v provozu dva hostince. Osobně pamatuji, že jsem vozy s uhlím z Kamenných Žehrovic předával uhelným skladům MIVA Mníšek pod Brdy. Tato firma, ač uhlí dále prodává, po zdražení dovozného a následného prodeje složiště u žst. Mníšek soukromníkovi na soukromé parkoviště, přešla trvale na kamiony.
https://www.zdarbuh.cz/reviry/kdk/dul-schoeller-v-libusine/
Martin Kubík

Právě přítomno: 398 hostů a žádný gestor