Bobří soutěska leží mezi městečky Kravaře a Verneřice. Do Kravař v Čechách vlak jezdí, ale do konce dubna 2022 se na celé trati Lovosice - Česká Lípa koná výluka traťové koleje pro hlavně pro celkovou modernizaci tratě v úseku Lovosice - Liběšice, kde se má průběžně zvyšovat traťová rychlost na 100 km/h.

To do Verneřic již nejezdí vlak od 27. května 1978, těleso zrušené tratě patří Zubrnické museální železnici https://www.zubrnickazeleznice.cz/ která chce v brzké budoucnosti zahájit provoz v úseku Zubrnice - Lovečkovice a již letos bude zahájen provoz z dolní nádraží v Úštěku na horní nádraží, po 44 letech! Stavební činnost probíhá i od Lovečkovic směr Levínské Petrovice na zrušené trati Lovečkovice-Verneřice.
Vraťme se ale k Bobří soutěsce, zmíněné v úvodu. Po vichřici v listopadu i únoru je soutěska neprůchodná, v nejhorším stavu jsou přechodové lávky, jejichž stav byl katastrofální průběžně. Soutěska leží na hranici třech okresů v Ústeckém kraji. Je možné, že v průběhu jara bude stezka opravena, neboť všude leží popadané stromy rozřezány, čekajíc na stažení koňmi. Přírodní památka Bobří soutěska byla vyhlášena v roce 1968 jako úzké erozní údolí malého vodního toku s ukázkou zpětné eroze - hlavním přírodním úkazem je Bobří vodopád v šikmé puklině v intruzivním neovulkanickém tělese (zdroj: Ústecko, chráněná území ČR, 1999 Agentura ochrany přírody a krajiny).
V současné době doporučuji dojít k vodopádu od Verneřic a vrátit se zpět. Od Kravař je cesta v současné podobě jen pro zálesáky jako byly fiktivní Foglarovy Rychlé šípy. Z Verneřic možno popojet autobusem do Lovečkovic a prohlédnout si muzejní nádraží a pokrok stavebních prací na obnovu tratě, dále možno jít po tělese tratě do Levína, kde je na náměstí hostinec v bývalém obchodě (otevírá od 15 hodin), původní hostinec a penzion je zrušen. Z Levína možno opět popojet autobusem do Úštěku a tam si prohlédnout obnovované horní nádraží, „nádražka“ na dolním nádraží je v provozu denně.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097944695-nas-venkov/221562243400008/  

Martin Kubík

Právě přítomno: 224 hostů a žádný gestor