8. dubna 2022 byla slavnostně otevřena prodloužená tramvajová trať sídliště Barrandov-Holyně, která provizorně končí šturcem. Do Holyně se dá dojet tramvají č. 5 i od žst. Praha-Smíchov, po prohlédnutí nové tratě pokračujeme přes starou Holyni k hostinci u kapličky a po modré značce dojdeme k železniční zastávce Praha-Holyně. Praha-Holyně byla do změny GVD v prosinci 2009 hláskou a závorářským stanovištěm, nyní leží na dálkově řízené trati Praha-Smíchov - Rudná u Prahy - Beroun.

Vstupní žst. do řízené oblasti je žst. Hýskov na rakovnické trati. Trať zvaná Hrbatá je řízena z CDP Praha-Balabenka, PPV sídlí v Berouně. Praha-Holyně leží v mezistaničním úseku DOZ Praha-Řeporyje a výhybně DOZ Prokopské Údolí (dříve žst. Praha-Hlubočepy). Výhybna Prokopské Údolí byla za časů žst. Praha-Hlubočepy důležitou stanicí před žst. Praha-Smíchov. V osmdesátých letech jsem chodil do žst. Praha-Hlubočepy na praxi SPŠD Masná signalisty a výpravčího. Na dopravních kolejích stály tehdy odstavené či křižující náklady, u žst. stály tři fungující továrny, po roce 1990 byly dvě zbořeny a jedna jako památka přestavěna pro administraci. Více zde.
Tragédie pro žst. Praha-Hlubočepy přišla v devadesátých letech 20. století, kdy při nedostatku lidí bylo trvale neobsazeno stavědlo, a všechny vlaky musely jet na přivolávací návěst ve směru na Holyni. Traduje se, že jeden výpravčí zde tehdy ukončil službu při kontrole KD a šel na hodinu od dráhy. Pak to šlo asi 15 let s touto stanicí z kopce, všechny odbočné koleje dopravní i manipulační přestaly být používány (neměl kdo přestavovat výměny) a částečně byly sneseny, ač stále v žst. sloužil výpravčí a to až do zmíněného roku 2009. V žst. Hlubočepy nešlo skoro 15 let křižovat! Výpravčí tam sloužil z důvodu traťového zabezpečovacího zařízení, PZS u restaurace Besední a zapojení do reléovky na Smíchově. Prokopské údolí lze krásnou procházkou projít celé pěšky. Prokopské údolí jako přírodní rezervace bylo prohlášeno v roce 1978, na jejím vyhlášení se podíleli RNDr. Jaromír Strejček a Doc. RNDr. Jarmila Kubíková, Csc. z Pražského střediska památkové péče a ochrany přírody (nyní Agentura ochrany přírody a krajiny). Prokopské údolí „je jeden z nejdůležitějších klasických geologických profilů dokumentujících vývoj pražské prvohorní pánve ve svrchním ordoviku, siluru, spodním a středním devonu a vývoj života v těchto obdobích."
(zdroj Chráněná území ČR, AOPK ČR, Kubíková, Ložek, Špryňar a kol., 2005).
Martin Kubík

Právě přítomno: 350 hostů a žádný gestor