Jméno Dobruška se prvně objevuje v roce 1312, kdy Dobrušku držel Johan de Dobrusca. Od roku 1636 patřila Dobruška k panství Opočno v držení Colloredo-Mansfeldů. V Dobrušce žil obrozenec a vlastenec F. L. Hek, který sloužil pro předlohu románové řady F. L. Věk od Aloise Jiráska, román vycházel od roku 1888 a stal se později povinnou školní četbou. Rodný dům F. L. Heka stojí v Dobrušce dosud a je v něm malé muzeum.

Železnice do Dobrušky byla přivedena jako odbočka z hlavní tratě Choceň - Meziměstí 1. listopadu 1908. V seznamu provozovaných tratí dle předpisu D3 v GVD 2006 trať na Dobrušku již nefiguruje. Dle některých pamětníků to prý původně D3 byla, někteří zase praví, že po zrušení výpravčího v Dobrušce došlo ke změně řízení provozu na trati dle Obsluhovacího řádu obsluhy nákladiště a zastávky Dobruška, což platí dosud. Obsluha nz Dobruška je možná s uvolněním i bez uvolnění traťové koleje Opočno - Dobruška.
Dopravní kolej č. 1 má délku 156 metrů. Na manipulační koleji č. 2 je možná nakládka dřeva, na koleji č. 2a je prostor pro vykládku uhlí, což se ještě bude v době energetické krize hodit. Ještěže SŽ neprovedla v nz Dobruška žádné trhací práce kolejiště.
Od rošády královéhradeckého kraje 7. 3. 2010 jezdí do Dobrušky minimum vlaků, několik let jezdil pouze jeden pár vlaků, nyní jezdí do Dobrušky dva páry vlaků v době školního vyučování. Trochu málo na město, kde se tvořily dějiny českého národního obrození a je centrem turistického zájmu oblasti podorlicka. Hlavně, že autobusy jezdí hekticky do Dobrušky co chvíli. Kdo přijede do Dobrušky odpoledne vlakem, zpět se již vlakem nedostane. A o to kraji jde především, vyhnat lidi z vlaků. Před redukcí jezdilo do Dobrušky 11 - 18 párů vlaků denně, výborné spojení bylo ke všem vlakům v Opočně.
Martin Kubík

Právě přítomno: 272 hostů a žádný gestor