Všetaty leží na důležitém železničním uzlu. Nejprve byla do Všetat přivedena Turnovsko-kralupská dráha (TKPE) a to 16. října 1865. O devět let později, 1. ledna 1874, následovala Rakouská Severozápadní dráha (ÖNWB) s tratí Vídeň – Jihlava – Kolín - Lysá nad Labem - Děčín východ. Celou trať z Vídně do Děčína zvládla postavit ÖNWB za pouhých pět let. O tom si nyní můžeme nechat jenom zdát.

Ve Všetatech postavila ÖNWB ostrovní výpravní budovu, téměř identickou s výpravní budovou v Ústí nad Orlicí (nyní v soukromém vlastnictví s otazníkem budoucnosti). Ve Všetatech je v provozu jedna ze dvou posledních nádražích restaurací na trati Praha - Liberec. Ta první je v Praze-Čakovicích. Nádražní restaurace ve Všetatech nabízí výborná jídla domácí kuchyně za přijatelné ceny, stejně tak piva za normální venkovské lidové ceny. Je paradoxem, že jiná restaurace ve Všetatech již není, v městyse Všetaty byly všechny ostatní zrušeny. Avšak jinak je ve Všetatech několik obchodů včetně řeznictví.
Doporučit návštěvu Všetat lze nejen prohlídkou železničního uzlu, ale hlavně Památníkem Jana Palacha umístěném v jeho rodném domě. Památník je pojat expresivně umělecky jako zlo, které zasáhlo a rozetnulo dům, ale i celou československou společnost na dvě části jako rána sekáčkem na maso. Jan Palach upozornil svým sebeupálením na počínající normalizační beznaděj po srpnové okupaci ČSSR spřátelenými armády pod vedení SSSR. V expozici je originál vyšetřujícího spisu po jeho činu 16. 1. 1969 u Národního muzea, kde se s překvapením dozvíme, že byl v čase upálení trvale hlášen nikoli ve Všetatech, ale u bratra v Kamenickém Šenově č. p. 836 (na tehdy fungující trati Česká Lípa - Česká Kamenice, viz jedno „Cestujeme“ v roce 2021), avšak je prokázáno, že na svůj čin odjel od matky ze Všetat. Palachova matka prodávala na všetatském nádraží v kiosku, kiosek již léta neexistuje. Palach pochází z rodiny cukráře, cukrářství bylo v jejich domě, což je nyní Památník. Ostatní informace zde.
Palachův týden v lednu 1989 zahájil změnu režimů v Československu potažmo v celém východním bloku včetně SSSR v roce 1989. Osobně jsem se 21. 1. 1989 vypravil vlakem do Všetat na avizovanou vzpomínkovou tryznu za Palacha na místním hřbitově, hned při výstupu z vlaku jsem byl zadržen VB a jako plno dalších odvezen k výslechu na místní JZD, po té nás naložili do antonu a odvezli do polí u Čelákovic. Tak začala revoluce v ČR, kterou si každý představoval podle vlastních plánů, někdy až naivních. Například změnu prodělala po roce 1989 i žst. Všetaty, po bývalém velkém depu zůstala jen zarostlá planina a bývalá požární nádrž, nic víc.

Martin Kubík

Právě přítomno: 267 hostů a žádný gestor