Na dnešní výlet se vypravíme do malebného města, které svůj název odvozuje od kláštera, který zde, na břehu Ohře, založili postoloprtští benediktini. Město je také známé výrobou porcelánu. V roce 1794 zde zahájila provoz v pořadí druhá porcelánka v Čechách. Jistě mnozí čtenáři již uhodli, že se jedná o Klášterec nad Ohří. Místo, kam se lze pohodlně dostat vlakem i z Prahy rychlíky Krušnohor.

České dráhy, a. s., nasazují na tento spoj (Praha – Cheb) většinou již moderní soupravy InterJet. Rychlíky jezdí ve dvouhodinovém taktu. Do Klášterce se dostane cestující i osobákem z Chomutova a Karlových Varů. První vlak přijel do Klášterce n. O. dne 9. 11. 1871, kdy byl zprovozněn traťový úsek Prunéřov – Ostrov nad Ohří (dnes trať č. 140).
V úterý 31. 5. volíme k cestě pohodlnou soupravu InterJet a již krátce po osmé hodině brzdí náš vlak ve stanici Klášterec nad Ohří. Město leží v krásné krajině při řece Ohři, která si zde proráží cestu mezi Krušnými horami a Doupovskými vrchy. Samotné město a jeho okolí nabízí spoustu možností k pěkným výletům. Z mnoha variant volíme dnes výstup a prohlídku zříceniny hradu Egerberg, která se nachází na zalesněném kopci nad městem na druhém břehu řeky. Hrad je vidět již od nádraží. Co by to ale bylo za výlet, který by nezačal u šálku dobré kávy v místní cukrárně.
Cesta ke hradu vede zkraje městem podél poměrně rušné komunikace I/13, kterou konečně opouštíme u kruhového objezdu k prodejně Lidl a Tesco. Po chvíli přicházíme k zámeckému parku a k samotnému zámku. Projdeme pěkně upraveným parkem a jsme u mostu přes řeku. Kousek před námi je areál místních lázní Evženie. My ale zamíříme přes most po červeném turistickém značení. Značená cesta po několika metrech opouští silnici a noří se do lesa. Stoupáme stále do kopce (pozor na kluzký povrch po dešti) a co chvíli se nám otevírají výhledy na Klášterec a na nedalekou zříceninu hradu Šumburk na vrchu Šumná (541,4 m). Od zámeckého parku až k hradu zabere cesta necelou hodinu chůze. Překonání 233 výškových metrů od výchozího místa stojí rozhodně za to.
Hrad Egerberg byl založen někdy počátkem 14. stol. a jméno nese podle německého názvu řeky Ohře. Vystřídalo se zde několik majitelů, až jej po Bílé Hoře zakoupil rod Thunů. Byl ale trvale neosídlený a tak postupně chátral, až zpustnul a stal se zříceninou. Od hradu (548 m) se nabízí pěkný výhled na Klášterec a jeho okolí. V dálce vidíme další zříceninu hradu, Šumburk. Odměnou za výstup si, mimo oněch „panoramat“, dopřáváme i malou svačinku. Cestou z hradu sledujeme dál červené značení až do obce Lestkov, kde turistickou trasu opouštíme a zpátky do Klášterce se vracíme po silnici. Po mostě přecházíme železniční trať č. 140 a po chvíli jsme opět na mostě přes Ohři. Za malou zacházku stojí navštívit již zmiňované lázně Evženie (s možností občerstvení). Zdejší minerální pramen byl objeven v roce 1883 při kopání studny a dostal jméno Evženie. V roce 1897 byl objeven další pramen, zvaný Městský. Lázně nabízejí i možnost ubytování. Po krátké prohlídce již míříme opět zámeckým parkem k zámku.
Zámek v Klášterci nad Ohří koupili v roce 1623 Thunové, kteří jej vlastnili až do roku 1945. Navštívit zdejší zámecké interiéry se rozhodně vyplatí. Mimo jiné je zde od roku 1953 instalována expozice orientálního, evropského a samozřejmě i českého porcelánu – prostě porcelánový ráj. Inu, zdejší porcelán je známý po celém světě. Po prohlídce zámku se přímo nabízí relax u kávy v zámecké kavárně. Poté třeba vyjde čas projít se ještě jednou zámeckým parkem. Osobně doporučuji navštívit zdejší muzeum hodin, které najdete jen kousek od zámku. K vidění je zde nepřeberně hodin, od stojacích, sloupkových, stolních, hracích, budíků až po kapesní „cibule“. Však je to, dle slov pana Šimonovského, výsledek šedesáti let sběratelské vášně. Po prohlídce muzea nám zbývá akorát tak čas dojít na cca 2 km vzdálené nádraží a stihnout náš vlak na cestu k domovu. Tak pěkné zážitky, vážení. Třeba v Klášterci nad Ohří a jeho okolí.
Přeju Vám, i Vašim dětem, pěkný den.
A. K. Kýzl

Právě přítomno: 358 hostů a žádný gestor