Žst. Plzeň-Křimice leží v km 355,482 na trati Plzeň hl. n. - Cheb, kilometráž začíná ve Vídni - Wien FJB. Trať přes Křimice na Cheb byla zprovozněna 28. 1. 1872 (letos tedy 150 let!) Dráhou císaře Františka Josefa. Od roku 1967 byla žst. Plzeň-Křimice dálkově řízena z Plzně, ale v roce 2019 byla i tato trať svěřena DOZ Praha Balabenka, sál 3c.

V starém systému DOZ byly jednotlivé stanice trvale obsazeny pohotovostními výpravčími, což se při novém způsobu zrušilo. Železnice je sice dálkově řízena, ale nesmí se nic stát, při různých výpadcích, které se dají očekávat zvláště při energetické krizi, nám bude možná ouvej. V žst. Plzeň-Křimice je ve výpravní budově umístěno nějaké regionální muzeum, ale otevírací doba je od 10. hodiny, což je trochu pozdě. V současné době jsou všechny zastávkové osobní vlaky vedeny motorovou jednotkou Regionova (pod dráty do Pňovan - nápad na hybridní vozidlo?!), která pokračuje na regionální trať do Bezdružic. Osobní zastávkové vlaky směr Cheb jsou již dávnou minulostí, některé zastávky se již vůbec neobsluhují.
Obec Křimice je nyní součástí města Plzeň. S Křimicemi je spjat významný šlechtický rod Lobkowiczů z II. Křimické linie, na niž přešel knížecí titul v roce 1938 z větve Roudnické. Současný představitel Křimické větve je Jaroslav 14. kníže Lobkowicz (14. kníže od roku 1985). Lobkowiczové v Křimicích pěstují tradičně zelí a vyrábí v Křimicích „Pravé křimické zelí“ v místní zelárně, jejíž součástí byl do roku 1942 Lobkowiczký parostrojní pivovar, pivovar byl postaven v roce 1902, takže fungoval pouze 40 let. Zámecký park je přístupný veřejnosti v odpoledních hodinách, prohlídka zámku je pouze při mimořádných příležitostech - letos bude zámek otevřen třeba 25. června. Z Křimic se dá příjemnou procházkou kolem Mže dojít do Plzně téměř k starému závodu Škodovky.
V Křimicích sídlí pobočná budova SPŠ dopravní, více zde Pamatuji, že jsem jednou na praxi z pražské SPŠD potkal studenty ze SPŠD z Plzně, zda se vůbec dnes jezdí na praxe, když není téměř nikde personál, netuším.
Zde odkaz na obec Plzeň-Křimice a na kulturní památku zámek Křimice
Martin Kubík

Právě přítomno: 378 hostů a žádný gestor