15. prosince 2019, těsně před vypuknutím světové infekční nákazy covid 19, byla v pod Sovími horami v polském Slezsku (do roku 1945 pruském Slezsku, do roku 1742 habsburském Slezsku) revitalizována trať Dzierźoniów - Bielawa Zachodnia. Na trati do Bielawy byla osobní doprava zastavena již v roce 1977 a zbytky nákladní dopravy byly vyhnány v roce 2001.

Trať je dlouhá pouhých 6 kilometrů, ale stala se první vlaštovkou zahájení masové reaktivizace zrušených tratí v Polsku. Trať byla postavena v roce 1891 a v žst. Bielawa Zachodnia na ni později navázala částečně ozubnicová trať Scinawka Średnia - Srebrna Góra, ta byla postupně také zrušena, až na úsek do kamenolomu Slupiec před Scinawkou. V současné době se provádí studie proveditelnosti obnovy nejprve úseku Bielawa-Srebrna Góra, ve hře zůstává i obnova celé původní tratě. Rewitalizacja linii kolejowej do Srebrnej Góry: wykonawcy dokumentacji projektowej wciąż brak, Srebrna Góra - Express-Miejski.pl
Cestu do Bielawy je nejlepší zahájit v žst. Trutnov hl. n. a použít vlak GW Train Regio po trati z roku 1869 přes Královec-Lubawku do Sedzislawy, dále pokračovat do Javorzyny Śl. (dříve Königszelt), kde možno navštívit železniční muzeum či zajít na oběd do restaurace Magnolia poblíž zatopeného kaolínového lomu - nedaleko žst. Porcelánka v Jaworzyně funguje již od roku 1860. V Polsku vůbec vydrželo divokou privatizaci o hodně více tradičních podniků než u nás.
Z Jaworzny pojedeme tratí z roku 1844 (!)do Świdnice a dále do Dzierzoniowa (Reichenbach), kde přestoupíme na vlak do Bielawy (Langenbielau), některé vlaky jsou vedeny přímo do Bielawy z různých relací. Vadou na kráse revitalizace je zatím opomíjená obnova nákladní dopravy, neboť nákladiště ani vlečky nebyly do nové tratě zapojeny. Škoda je také, že nové nástupiště v Bielawě Zachodnie nebylo postaveno před původní výpravní budovou, ale to se může ještě změnit a doladit. V žst. Bielawa-Dzierźioniów je také bývalá výtopna Dzierźoniów, nyní patří pod muzeum v Jaworzyně
V Bielawě je na náměstí pomník sovy a za prohlídku stojí brutalistická katolická fara, která byla vystavěna překvapivě za Jaruzelského diktatury v roce 1983. Náboženskou svobodu si Poláci prostě vzít nenechali nikdy.
(Pokračování z cesty železničním bývalým i současným Slezskem sledujte v dalším „Cestujeme“).
Martin Kubík

Právě přítomno: 307 hostů a žádný gestor